Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт02062020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Южна Италия пред бунт по време на карантина: Хората са гладни!

Южна Италия пред бунт по време на карантина: Хората са гладни!

Южна Италия пред бунт по време на карантина: Хората са гладни!

Супермаркетите са вече с охрана, опасяват се от разграбване

Нова криза налегна Южна Италия в пика на разпространението на коронавируса, когато стотици хора умират всеки ден вследствие на заразата, пише „Епицентър”. „Хората са гладни“, алармират кметовете и тайните служби, след като на отделни места дори се стигна до нападения на супермаркети.

Така наречената 007 информационна служба, изготви поверителен доклад, изпратен до премиера Конте и министъра на вътрешните работи Ламоргезе с това предупреждение: „Има потенциална опасност от спонтанни и организирани бунтове и бунтове, особено в Южна Италия, където подземната икономика и присъствието на организираната престъпност са два от основните рискови фактори“. За мафиотските организации коронавирусът представлява оптимална възможност за техните престъпни бизнеси.

В Сицилия и другаде в Южна Италия местните започват да разграбват супермаркетите, тъй като хората, които получават заплати в пликове, не могат да искат обезщетения и остават без поминък поради пълната карантина. Броят на такива нелегални работници се оценява на повече от четири милиона души.

Хората гладуват, съобщи италианската служба за държавна сигурност.

В Палермо организирана група от 20 души се появи в супермаркет от веригата “Lidl”, напълни количките с хранителни стоки и отказа да плати.

 А когато управителят и подчинените му ги помолват да върнат обратно взетата стока, младите хора започват да скандират: „Стига сме стояли вкъщи, нямаме пари да платим, трябва да ядем!“

Бързо проучване на полицията установява, че на практика става дума за организиран във Фейсбук протест от група с няколко хиляди следовници и с име „Национална революция“. 

Нещо повече – органите на реда разбират, че въпросното „уеб–формирование“ се готви за улична война, като „подпалването“ й е насрочено за масов обир на супермеркати в Палермо и цяла Сицилия.

Ето защо от петък сутринта всички големи магазини за хранителни стоки на острова са със засилена охрана от полицаи и карабинери.  А явно давайки си ясна сметка за положението в Палермо, неговият кмет Леолука Орландо поиска от правителството в Рим да осигури незабавно за изнемогващите в момента жители на града и въобще на Южна Италия минимална безвъзмездна помощ, наречена от него „доход оцеляване“

Властите декларират необходимостта от гарантиран доход

, съобщава римският кореспондент на испанския вестник ABC.

Италианският министър по въпросите на южните работи Пепе Провенцано заяви в интервю за италианския вестник “Ла Република”, че е необходимо да се обърне внимание на юг, тъй като “той може да избухне“.

 “Трябва да действаме бързо, съществува риск за поддържане на демокрацията. Необходимо е да се разширят гарантираните доходи на голяма част от населението”, заяви Провенцано.

В Палермо и други градове в Сицилия полицията е започнала да охранява супермаркетите.

Почти не минава ден, без нападение над аптеката в Южна Италия.

Кметът на Палермо каза по този повод: “До тези, които изпитват криза на безпокойство, но с достойнство, има групи чакали и професионални бунтовници, които тласкат към насилствени действия, както и лица и групи, които гордо обявяват своето участие в мафията.

„За съжаление до мнозинството хора, които изживяват този момент с безпокойство, но и с достойнство – каза пред журналисти Орландо - се сформират групи от мародери и професионални смутители на реда, които планират акции на насилие с цел грабежи и не крият принадлежността си към мафията“.  И за да може Палермо да изживее кризата в ред и спокойствие,  кметът призова съгражданите си да сигнализират всеки случай на опит за тяхното нарушаване. 

Към искането на Леолоука Орландо за „доход оцеляване“ се присъединиха управите в южните области Кампаня и Пуля, където напоследък се шири нов вид грабеж – задигането на пълните с хранителни стоки торби от току що пазарували в супермаркетите хора.

Засега най-често престъпното деяние се извършва от малолетни момчета, които веднъж докопали плячката, изчезват яко дим на мотопеди. Предизвиканото от коронавируса социално напрежение накара министъра за Юга в правителството на Джузепе Конте – Джузепе Провенцано да обяви пред журналисти, че Южна Италия може да експлодира и демокрацията да бъде направена на пух и прах, ако в джобовете на най-бедните хора не влязат поне малко пари, с които да преживеят кризата.

„Наред с мнозина, които преживяват този момент на много сериозна криза с мъка, но с достойнство, има групи от чакали и протестиращи професионалисти, които насърчават към насилствени действия и групи, които показват и претендират за членство в мафията. Моля, всички граждани да ги докладват в полицейските органи. В този климат е очевидно, че чакалите могат да направят в социалните мрежи малко малцинство, но това може да създаде дестабилизация“. Това алармира в интервю за RAI кметът на Палермо Леолука Орландо, известен борец срещу мафията, след като водещият му пуска свидетелства на хора, които подтикват в социалните мрежи да обират супермаркети. Според Леолука Орландо, 

организираната престъпност ще се възползва от ситуацията

и ще оглави бунтовете. Ето защо той моли правителството да предостави доход за оцеляване. 

Докладите, достигнали до вътрешния министър Лусиана Ламоргезе, са много обезпокоителни, защото говориха за отчаяни хора, без работа и без пари, готови на всичко, с новини за грабежи в аптеки и нападения над супермаркети. Дългата сянка на мафията често е отзад.

„Загрижен съм за общата ситуация, която се оформя в страната. Гражданите имат основни искания, за които държавата трябва да поеме отговорност.

Правителството реагира спешно на този вик на тревога, идващ от Южна Италия, където има сериозен риск от ​​„социална бомба“, ако не се вземат спешни решения. Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви помощ от 4,3 млрд. евро за семейства и още 400 милиона в облигационни покупки, за да помогне на гражданите, които нямат пари, да купуват основни вещи.

Но кметът на Палермо Леолука Орландо смята тази помощ за абсолютно недостатъчна: „Това е положителен сигнал от правителството, но е достатъчен само за една седмица.

В регионите собствените местни ресурси, които са много малки, трябва да се комбинират с държавна помощ. Ситуацията е толкова драматична, че президентът на региона Кампания Винченцо де Лука мобилизира управителния си съвет с молба: „Трябва да гарантираме хляба на бедните хора, трябва да намерим нужните пари“.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

Кризата отвори очите на Ели Шербан за нови бизнес идеи

История за това как две изгорели помпи за напояване водят до откриването на два собствени магазина за зеленчуци

Все по-често се случва българ...

Прочети още:

Loading...