Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23042019

Брой 333, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Юбилей (2) ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОБАЯТЕЛЕН РЪКОВОДИТЕЛ

ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОБАЯТЕЛЕН РЪКОВОДИТЕЛ

95 години от рождението на дългогодишния първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Кюстендил Стойо Станоев

На 10 юни 2016 г. се навършват 95 години от рождението на известния деец на БКП и строител на съвременна България Стойо Василев Станоев.

Роден и израснал в китното селце Габрешевци близо до село Трекляно в отрудено семейство Ст. Станоев още от ранните си години застава на страната на бедните и онеправданите. Благодарение на своята голяма любознателност и висок интелект, чете марксически книги и става член на РМС. През това време започва да следва право в СУ “Климент Охридски“. Но главното си внимание и сили отделя на дейността си в ремсовата организация в София, за което често попада в полицията и е интерниран в Белоградчишко. Участва активно в установяването властта на 9 септември 1944 г., след което прекъсва следването си в университета, за да стане професионален обществен деец и изминава трънлив път.

Той е от поколението младежки и партийни дейци, които след 9 септември 1944 г. работят за реализацията на социалистическия идеал само по решение на съответните младежки и партийни органи, без хленчене и излишни оправдания.

По този начин на практика изпълнява постановката на Георги Димитров за необходимостта от изграждане на професионални революционери с необходимите идейни, интелектуални и делови качества, които да се занимават професионално с обществена и политическа дейност — най-трудната от всички човешки дейности.

В България през тези години израсна един многоброен отряд от подготвени и компетентни кадри, които допринесоха изключително много за постигнатите конкретни резултати в развитието на страната през периода 1944 г. — 1989 г. в различните сфери. Голяма част от тях написаха спомени, които позволяват да се направи заключение за обобщения образ на партийните работници.

Отначало е член, а след това секретар и първи секретар на Областния комитет на РМС в София. След това само по решение на партийните органи е изпращан на различни длъжности — инструктор и завеждащ сектор на ЦК на БКП. 30 годишен Ст. Станоев е издигнат за зав.- отдел “Специален“ на ЦК на БКП. Това му дава възможност да изяви и подобри своята способност ярко да се изразява и да редактира взетите решения от Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП.

През 2016 г. издаде книга озаглавена “Светлина и сенки“, в която споделя изключително интересни мисли за стила на работа на Политбюро и на отделни негови членове. Той разказва за такива ярки дейци на БКП като Вълко Червенков, Георги Дамянов, Антон Югов, Димитър Ганев, Георги Чанков, Тодор Живков, Енчо Стайков, Георги Цанков, Станко Тодоров. Оценките и впечатленията са балансирани. Отнася се и към тях с преклонение и уважение. С каква почит говори за интелекта и подходите на Вълко Червенков, за умението на Антон Югов да бъде съвсем близо до хората.

През 1953 г. — 1956 г. е слушател във ВПШ Москва. След завършването й като човек на Вълко Червенков е пратен на работа като зав. отдел “Пропаганда и агитация“ на ОК на БКП — София. При създаването на окръзите през 1959 г. е избран за секретар на ОК на БКП в Кюстендил по селскостопанските и организационните въпроси, а от 1961 г. до 1971 г. е първи секретар на ОК на БКП в Кюстендил и член на ЦК на БКП. От 1971 г. до 1975 г. е посланик на НР България в Унгария, а след това до 1981 г. е главен секретар на Министерството на съобщенията, където се пенсионира.

Ще спра вниманието на читателите главно на дейността на Ст. Станоев като първи секретар на ОК на БКП в периода 19621971 г. за което имам и лични впечатления.

Избирането на Стойо Станоев като първи секретар на Ок на БКП в продължение на 10 години му предоставя възможност да реализира своя потенциал на организатор с високи интелектуални и нравствени качества.

Главното си внимание и усилия насочва към изграждането на икономиката на окръга, подобряване жизненото равнище на хората, развитие на културата.

През тези години се изграждат основните индустриални и енергийни предприятия — заводите за камгарни прежди, за силови трансформатори, за кондензатори, за мебели, млекоцентрала в Кюстендил, заводите за асансьори, инструменталско оборудване, специалния завод “Хо Ши Мин“, химико-фармацефтичния завод в гр. Станке Димитров (Дупница).

Изграждането на тези заводи даде ново лице на окръга и практически реши проблемите на безработицата. най-голямо внимание в практическата дейност си дейност Ст. Станоев отделя на развитието на селското стопанство. Това е така защото окръгът има изключително благоприятни природни и климатични дадености за развитието му, доказани от редица научни работници. Проф. д-р на селскостопанските науки Васил Георгиев доказа, че площите от с. Раждавица и с. Катрище в поречието на Струма са най-подходящи за отглеждане на череши в света.

Прилагайки постиженията на науката, Кюстендилски окръг постига забележителни резултати. Овощните насаждения с ябълки, круши, череши, сливи нарастват от 75 000 дка през 1960 г. на 162 000 дка през 1970 г. Създадени бяха ябълкови градини в Драговищица, Катрище, Раненци.

В пояса от Раждавица до Таваличево са засадени 22 000 дка череши. Добивите от ябълки нарастват от 429 през 1959 г. на 1483 през 1967 г., на черешите — над 600 кг. Окръгът достига среднодногодишна беритба 80 000 т. ябълки.

Стойо Станоев полагаше изключителни усилия за подобряване стила и методите на работа и за израстването на един многоброен отряд от кадри за всички сфери на живота. Като първи секретар на ОК на БКП, той на практика показа какъв трябва да бъде партийният и обществен деец.

И днес България има нужда от съвременни политици — професионалисти, за които народното дело е над всичко. За съжаление поради това, че в управлението на страната са включени и неподготвени, некомпетентни и корумпирани политици, ние така бавно напредваме.

Всички ние, които имахме удоволствието да работим с него, особено тази от Кюстендилски окръг, сме му особено благодарни за уроците по организация, управление и партийно строителство и примерът, който ни даде. В дните на 95 годишния юбилей да му пожелаем много здраве, достойни старини и в подходяща форма да разкаже за неговата богата дейност, особено за работата му в ЦК на БКП.

доц. д-р Гале Христов

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

13 браншови организации обвиниха на протест агроинистерството в ощетяване на местното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса и...

Прочети още:

Loading...