Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет15112018

Брой 221, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73144 BGN1 GBP = 2.24684 BGN1 CHF = 1.71639 BGN
Back Вие сте тук:Начало Юбилей (2) Похвално слово за Стоил Фердов

Похвално слово за Стоил Фердов

Похвално слово за Стоил Фердов

Офицер от съзидателната армия на България, генерал, общественик и ръководител в най-грандиозния модернизационен проект в българската история – периода на социалистическото съзидание

КАРЕ:

Стоил Фердов е роден на 2 октомври 1931 г. в с. Храбърско, Софийска област. Завършва гимназия в Сливница, ПЖИ “Тодор Каблешков” и икономика на промишлеността. Трудовия си път започва в системата на БДЖ. Бил е първи секретар на ОК на ДКМС в Перник, заемал е ръководни длъжности в системата на МВР. След това работи като началник на ГУ “Транспед”, генерален директор на БДЖ и зам.-министър на транспорта – 15 години. От 19881992 г. е генерален консул в Минск и управляващ посолството на България в Беларус с ранг на пълномощен министър. Последната длъжност в системата на железниците, която е заемал, е председател на УС на БДЖ. Избиран е за кандидат-член на ЦК на БКП два мандата.

Неговото име отдавна е символ на всеотдайност, съпричастност и любов към Отечеството, към тревогата за днешния и утрешен ден на държавата и народа, към величието, славата и неповторимостта на славянския свят.

Тези думи написах за Стоил Фердов по повод неговата 80-годишнина и искам да ги повторя и сега, по повод на неговия патриаршески юбилей. Похвални слова на нас, миряните, не ни е съдено да пишем, но кой би отрекъл, че на крилете на младостта, през въглищния прах на гара Куциян, със стрелата на устрема, с пламъка, вярата и дързостта на РМС, до мъдростта и широкия размах на ръководителя – генерален директор на БДЖ и зам.-министър на транспорта, Стоил Фердов премина с божия промисъл като неизменен победител на волята над трудностите в попътните сражения на битието. Премина, облъхнат от вярата в един нов живот, в един нов път на любимото Отечество и бе щастлив да види въплътените си в живота мечти.

Когато България, с гърмящите колела на славата, събираше възторга на света и завистта на недоброжелателите, Стоил Фердов ръководеше удвояването и електрификацията на жп линиите в България; строеше най-модерните разпределителни гари на Балканите; отчиташе горещия пулс на фериботния комплекс; следеше графиците на превози и производства, с две думи –

беше генерал на една близо стохилядна железничарска армия,

която освен сладката умора на усилния ден и сладостта на честния хляб, имаше своите прекрасни дворци – почивни домове, санаториуми, профилакториуми и здравни заведения, която беше уверена в своя утрешен ден и бе спокойна за бъдещето на децата си.

Но животът понякога подло обръща стрелките в коловоза на историята. Днес големият слънчев експрес на България е лашнат в „девета глуха”. А с него и железничарският делник. Ръжда, сивота и унилост бележат протяжните му часове. Пустеят кантони, спирки и гари, а край тях като призрачни видения угасват бездиханни градове и села. Все по-малко са пътниците, все по-малко товарите, все повече стават фирмите, роени от разпада на БДЖ.

Някъде зад хоризонта потънаха хилядотонните влакове.

Трева и закръстосани светофари са знакът на мъртвилото, на агонията, на пречупения гръбнак на железницата. И на България. Ненаситни и зли пламтят само горелките на електрожените: скрап от топлите сърца на локомотивите; скрап от пазвите и буферите на вагоните; скрап от звънките струни на релсите; скрап от колела, надежди и съдби! И само гаровите часовници, със стрелки като ръце изстинали, отчитат как расте тревата на забравата — както расте брадата на мъртвец.

Да беше сън, да разтърка очи човек и кошмарът да свърши! А то и да не заспива, все вижда как маломерници яхат крилатото колело на железницата; как хора, нехвърлящи собствена сянка, съзерцавайки делата на разрухата и греха на позора, който са сътворили в този несвършващ бал на Сатаната, повтарят като заклинание – това е просперитет; това е европейско бъдеще; ние сме възхитени! Ние сме очаровани!.. И нямат срам, че седят в креслото на титанични съзидатели като Борис Колчев, Диман Диманов, Стоил Фердов, Йосиф Смилов, Ангел Димитров, Стамен Стаменов — тяхното име е легион.

Прощавай, генерале, не звучат като за празник тези думи. Не искам да помрачавам твоята радост, не искам да омрачнявам сърцата на твоите другари, на твоите съратници. Но нали във всяка радост има и петънце тъга. Как да я спестя върху белия лист сред думите на моето преклонение пред твоя път, пред твоя човешки пример на чест, достойнство и патриотизъм. Тъгата е там, в сърцето ти, и в сърцата на твоите другари, за които истината е свята, правдата неотменна, а съвестта няма почивен ден.

Вие бяхте велико поколение – най-доброто, най-всеотдайното, което можеха да излъчат народните недра.

Към теб и към твоите другари е моят поклон днес. Пожелавам ти от сърце и душа сибирско дълголетие и здраве, другарю Фердов, и все така ясен поглед за верния път, за човещината, за отговорността и стоицизма, за подадената ръка, за добрата напътствена дума, за куража… И за вярата. И на хората до теб, и на хората зад теб, на съпругата ти, на децата ти и внуците ти искам да кажа: бъдете горди и достойни за славата и обичта на всички, които осъзнават величието на делата и твърдостта на кремъка, скрит в името Стоил Фердов. И като нямам друго, мога да споделя с теб единствено своята непомръкваща надежда и увереност, че захвърленото и затъпкано в калта знаме на общия ни идеал, новите поколения след нас ще вдигнат и ще пренесат през годините като символ на една неумираща и възхождаща идея. И че победата в края на краищата ще бъде наша. И на България! И че тя, както и железницата, която ни сроди, ще пребъдат въпреки всичко.

Честит рожден ден! Честит юбилей, бай Стоиле! Сполай ти за примера и за мъжеството. За смисления ти живот и за преклонението ти пред истината, правдата и Отечеството!

Минчо МИНЧЕВ

България

Икономика

Култура

Представят новата книга на Тодор Коруев

Представят новата книга на Тодор Коруев

Новата книга на Тодор Коруев „Още животописи“ (Издателство „Захарий Стоянов“) ще бъде представена на 19 ноември (понеделник) от 17.30 ч. в л…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Димитър Бербатов: Още не съм готов да ръководя българския футбол

Димитър Бербатов: Още не съм готов да ръководя българския футбол

Бербо сподели какво мисли за това - дали е готов за ново предизвикателство

“Аз имам много амбиции, свързани с различни неща. Да ръководиш цел…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие