Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб24032018

Брой 57, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.58804 BGN1 GBP = 2.24292 BGN1 CHF = 1.6758 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Красивата сграда на агроминистерството стана на 90 години

Красивата сграда на агроминистерството стана на 90 години

Красивата сграда на агроминистерството стана на 90 години

Помните ли, че през 2011 г. земеделското министерство за малко да изгуби къщата си. Към нея мерак имаше столичното кметство. Но в края на краищата в една от най-красивите сгради в центъра на София продължава да работи администрацията, която трябва се грижи за прехраната ни. Всъщност на бул. „Христо Ботев“ 55 се подвизава само част от армията агрочиновници. Сградата-паметник на културата става на 90 години. А през последните 70 там се помещава аграрното ведомство.

Историята започва в началото на миналия век, малко преди Първата световна война, когато столичната Окръжна палата обявява конкурс за построяване на собствена сграда. През 1912 година международно жури, съставено от френски, италиански, австрийски и български архитекти, присъжда първа и втора награда на известния наш архитект Никола Лазаров (18721942) и представените от него два проекта. Реализацията на замисъла обаче е прекъсната от войната и строителството започва през 1920 година. Заради сложната и обемна за времето си работа сградата се строи над 7 години и е завършена през 1927 г. До средата на 40-те години там се настанява Окръжната палата, а известно време и Сметната палата. След смяната на властта през 1944 г. в нея разполагат Министерството на земеделието..

Архитектурата на министерството е барокова с извита фасада, две островърхи кули и купол в централната част и два ризалита в краищата на постройката. Главната фасада е богато украсена с декоративни елементи каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове. Забележителни са и красиво оформените прозорци. Основите на постройката са каменни, а кулите с часовника са издържани в стил сецесион.

На 15 ноември т.г. от 13 до 16 часа Министерството на земеделието, храните и горите отваря вратите си за посетители. Събитието се организира по повод 90-годишнината от построяването на емблематичната сграда и 70-годишнината от помещаване на институцията в нея. Гостите ще могат да разгледат освен сградата, но и интересни експонати от Националния земеделски музей.

България

Икономика

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Предизвикателство пред младите, подготвени и образовани хора е реализация на всичките им качества, както и осигуряването на добър житейски с…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба „Капитан Петко Войвода” се откри във Варна

Спомен за преселниците от Беломорска Тракия

По случай Деня на Тракия — 26 март, изложба с реквизит от филма “Капитан Петко войвода“ се откри …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Младите “лъвове“ спряха Испания

Младите “лъвове“ спряха Испания

Вратарят Димитър Шейтанов “заключи“ вратата на България

Юношеският национален отбор на България до 19 години спря големия фаворит Испания на …

Прочети още:

Loading...

Свят