Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед24032019

Брой 311, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7176 BGN1 GBP = 2.25716 BGN1 CHF = 1.72945 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

Хиляди декари с посеви в Бургаско под вода

В десетки села есенниците са унищожени на 100 процента

Пагубна година за зеленчуко и зърнопроизводителите в землището на бургаското село Димчево и загуби за стотици хиляди лева, след като наводнение унищожи посевите. Прелялата река Факийска и стичащи се води от високите места в Странджа заляха землището на селото и го превърнаха в езеро, предаде БГНЕС. Местната кооперация отчита над 80% унищожени есенни посеви от обработваните около 3500 декара земя. Според жителите съоръженията на фирма „Напоителни системи” са стари амортизирани, не успяват да изпомпят стичащата се в землището вода. „Би трябвало да се подменят помпите с по-голям капацитет, да се направи мелиорация наново на цялото землище, по-специално на каналите, за да има ефект”, жалва се председателят на кооперацията Красимир Маджаров.

Невъзможността да се засеят и пролетните култури носи над 300 хиляди лева загуба за стопанството на Димитринка Маринова.»Щетите на стопанството се изразяват в следните цифри — 1100 декара есенници, които са унищожени почти на 100 %. При нас се очертава една наистина бедствена година, която ще бъде нулева, защото ако не успеем да засеем това, агротехническите срокове са изтървани,защото водата цяла зима почти е метър”, оплака се Маринова, която вече е сезирала институциите.

Сред наводнените са и частни земеделци, в землищата на селата Извор, Присад, Зидарово и няколко от Вършилово. Най-засегнати са ниските имоти в село Димчево. „Това домати, чушки, дини, пъпеши, всичко е леш. И сме дали сума пари за семена. Най-малкото 500600 лева и купуваме скъпи семена. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли ние заминаваме, умираме прави, какво ще правим не знам.”,оплака се зеленчукопроизводителят Костадин Боев, чиито разсад на интензивни култури е унищожен. „Залят ми е тракторът, залети са ми навесите, каравани имам, помпи всичко. Два метра, аз едвам избягах, щеше да се удавя, аз спя в караваната”, разказа земеделският производител Веселин Пехливанов, който посочи проблема за наводненията в непочистените дерета и стари канали. Над метър вода има и в нивата на Иванка Стоянова. „21 декара ми е земята, садим картофи, миналата година бяхме наводнени и сега пак”,негодува жената.

От областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба земеделие вече са констатирали щетите, които на места са 100%.

България

Икономика

Култура

Спорт

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

За жалост, не успяхме да неутрализираме Николай Учиков, анализира треньорът на „сините” Владо Николов

Настоящият волейболен шампион на Българ…

Прочети още:

Loading...

Свят