Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб17112018

Брой 221, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73006 BGN1 GBP = 2.21323 BGN1 CHF = 1.72092 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фузариоза грози пшеницата

Фузариоза грози пшеницата

Фузариоза грози пшеницата

Тази година житото е изкласило сравнително рано заради топлото време и засушаването.

Краткотрайните валежи от последните дни не са достатъчни, но са спасителни за посевите. В момента климатичните условия са много благоприятни за развитието на културите. Това каза проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. По думите му зимата е била доста влажна. „През последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 23 метра в почвата влагата е достатъчна. Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. През април паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана, не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви”, коментира проф.Киряков пред dariknews.bg.Той подчерта, че тази година пшеницата е изкласила сравнително рано заради топлото време и засушаването. Според него сега температурите са много подходящи за цъфтежа на зърнено-житните култури, защото не са високи и има леки превалявания. Основният проблем в момента е, че се създават условия за фузариоза по пшеничните класове, което може да развали качеството на пшеницата. Надеждите на специалиста са, че земеделските производители са третирали посевите своевременно и опасността от фузариоза ще бъде избегната.

Рапицата в Добруджа е в чудесно състояние. При нея основните проблеми са свързани с насекомите и ако земеделските производители са се справили успешно с тях, могат да разчитат на много добри добиви“, допълни проф.Иван Киряков.Той посъветва земеделските стопани да започнат да прилагат хербициди при слънчогледа и царевицата, за да се справят с плевелите. При царевицата е задължително да се направи оглед на насажденията за наличие на сивия царевичен хоботник, препоръча още професорът.

България

Икономика

Култура

Спорт

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

Кирил Десподов продължава да е най-следеният играч от ЦСКА, а според “Тема Спорт“ интерес към таланта има от страна на холандския шампион ПС

Прочети още:

Loading...

Свят