Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23022019

Брой 291, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.25313 BGN1 CHF = 1.72062 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фузариоза грози пшеницата

Фузариоза грози пшеницата

Фузариоза грози пшеницата

Тази година житото е изкласило сравнително рано заради топлото време и засушаването.

Краткотрайните валежи от последните дни не са достатъчни, но са спасителни за посевите. В момента климатичните условия са много благоприятни за развитието на културите. Това каза проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. По думите му зимата е била доста влажна. „През последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 23 метра в почвата влагата е достатъчна. Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. През април паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана, не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви”, коментира проф.Киряков пред dariknews.bg.Той подчерта, че тази година пшеницата е изкласила сравнително рано заради топлото време и засушаването. Според него сега температурите са много подходящи за цъфтежа на зърнено-житните култури, защото не са високи и има леки превалявания. Основният проблем в момента е, че се създават условия за фузариоза по пшеничните класове, което може да развали качеството на пшеницата. Надеждите на специалиста са, че земеделските производители са третирали посевите своевременно и опасността от фузариоза ще бъде избегната.

Рапицата в Добруджа е в чудесно състояние. При нея основните проблеми са свързани с насекомите и ако земеделските производители са се справили успешно с тях, могат да разчитат на много добри добиви“, допълни проф.Иван Киряков.Той посъветва земеделските стопани да започнат да прилагат хербициди при слънчогледа и царевицата, за да се справят с плевелите. При царевицата е задължително да се направи оглед на насажденията за наличие на сивия царевичен хоботник, препоръча още професорът.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Дълговете към НАП са 8 милиона лева, Спас Русев не е погасявал задълженията към държавата, разкри изпълнителният директор на клуба Павел Кол…

Прочети още:

Loading...

Свят