Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23022019

Брой 291, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.25313 BGN1 CHF = 1.72062 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Лавандулата измества тютюна в района на Ардино

Лавандулата измества тютюна в района на Ардино

Лавандулата измества тютюна в района на Ардино

Земеделските стопани в района на Ардино разширяват насажденията от лавандула за сметка на традиционното отглеждане на тютюн в този дял на Родопите. В ардинското село Еньовче тютюнът и тази година отстъпва пред маслодайното растение, съобщи БНР. „Лавандулата е нетрадиционна за нашия край, но вече доста хора от селото засаждат малки площи в дворовете си за проба“, каза кметът на Еньовче Недко Узунов.

Корен от маслодайното растение струва от 12 до 16 стотинки. Фирма от съседния град Неделино предлага и предварителни договори за изкупуване на реколтата от лавандула. „Тютюнът, както се казва, загина и сега хората се принудиха да търсят нови поминъци. Картофите също се намалиха много“, допълни Недко Узунов.

Местните фермери са известни с производството на картофи, но за поредна година са имали проблеми с изкупуването на реколтата. Затова, по думите на кмета, на много места по деретата в района може да се видят изхвърлени картофи.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Дълговете към НАП са 8 милиона лева, Спас Русев не е погасявал задълженията към държавата, разкри изпълнителният директор на клуба Павел Кол…

Прочети още:

Loading...

Свят