Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед16062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.73251 BGN ↑ 1 GBP = 2.19885 BGN ↓ 1 CHF = 1.74519 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Новите осигуровки в земеделието само ще помпат емиграцията

Новите осигуровки в земеделието само ще помпат емиграцията

Въпреки очакванията, че депутатите ще намалят тавана на осигурителните прагове на фермерите за 2019 година под 560 лева, при първото четене на проектобюджета на Националния осигурителен институт това не се случи. Късно вчера народните представители приеха проекта, като праговете за всички земеделци и животновъди включително и за тютюнопроизводителите ще се вдигнат от 350 на 560 лева, както предложи Министерският съвет, пише в коментар Синор.БГ.

Решението ще удари сериозно дребните земеделски производители, чиито доходи са ниски и трудно биха покрили подобни плащания за пенсия, затова и повечето от тях ще минат в сивия сектор, прогнозират представители на всички браншови организации в земеделието.

Идеята за по-високите прагове е мотивирана с намерението да се повишат пенсиите в агросектора, но администрацията действа единствено от позицията на тоягата, коментираха фермери, пожелали анонимност. Същата администрация би трябвало да завиши контрола върху изкупвачите на селсксостопанска продукция, които натискат цените и поставят фермерите в унизителното положение да произвеждат продукция, три и четири пъти по-евтина от тази, която се продава по пазарите. Затова и доходите им са символични, което им пречи да се осигуряват според новите изисквания на държавата.

Известно е, че ножицата между изкупните цени на домати, пипер, краставици, сурово мляко и тези, на които се продават на дребно в магазините е много над цените, които се постигат от фермерите в Западна Европа.

Не са запушени и каналите за нелегален внос на плодове и зеленчуци от съседните държави, в резултат на което има натиск и върху цените на оранжерийните зеленчуци. Фалитите в тази сфера продължават, независимо от силния глад за български зеленчуци, която тази година се усети още по-страшно на пазара.

Явно с решението да вдигнат осигуровките политиците искат да разкарат и малкото останали дребни фермери, чието място обаче ще се заеме от схемаджии, които хем ще работят в сивия сектор, хем щеполучават и субсидии, прогнозират хора от бранша. Защото “политиките в сянка“ се оказаха основното оръжие да се помпа емиграцията и да расте демографската криза.

България

Президентът откри Шестия световен конгрес на информационните агенции

Президентът откри Шестия световен конгрес на информационните агенции

Авторитетният форум е организиран от Българската телеграфна агенция

Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Милен Русков спечели Вазовата награда за литература

Милен Русков спечели Вазовата награда за литература

Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература за 2019 година. Детският вариант на наградата е присъдена на младата а...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Хандбалистите с четвърти успех в Тбилиси

Националният отбор на България е много близо до това да се класира за полуфиналите на третата Световна купа за новоизгряващи страни на хандб...

Прочети още:

Loading...

Свят