Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26032019

Брой 314, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.727 BGN1 GBP = 2.28383 BGN1 CHF = 1.74053 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Новите осигуровки в земеделието само ще помпат емиграцията

Новите осигуровки в земеделието само ще помпат емиграцията

Въпреки очакванията, че депутатите ще намалят тавана на осигурителните прагове на фермерите за 2019 година под 560 лева, при първото четене на проектобюджета на Националния осигурителен институт това не се случи. Късно вчера народните представители приеха проекта, като праговете за всички земеделци и животновъди включително и за тютюнопроизводителите ще се вдигнат от 350 на 560 лева, както предложи Министерският съвет, пише в коментар Синор.БГ.

Решението ще удари сериозно дребните земеделски производители, чиито доходи са ниски и трудно биха покрили подобни плащания за пенсия, затова и повечето от тях ще минат в сивия сектор, прогнозират представители на всички браншови организации в земеделието.

Идеята за по-високите прагове е мотивирана с намерението да се повишат пенсиите в агросектора, но администрацията действа единствено от позицията на тоягата, коментираха фермери, пожелали анонимност. Същата администрация би трябвало да завиши контрола върху изкупвачите на селсксостопанска продукция, които натискат цените и поставят фермерите в унизителното положение да произвеждат продукция, три и четири пъти по-евтина от тази, която се продава по пазарите. Затова и доходите им са символични, което им пречи да се осигуряват според новите изисквания на държавата.

Известно е, че ножицата между изкупните цени на домати, пипер, краставици, сурово мляко и тези, на които се продават на дребно в магазините е много над цените, които се постигат от фермерите в Западна Европа.

Не са запушени и каналите за нелегален внос на плодове и зеленчуци от съседните държави, в резултат на което има натиск и върху цените на оранжерийните зеленчуци. Фалитите в тази сфера продължават, независимо от силния глад за български зеленчуци, която тази година се усети още по-страшно на пазара.

Явно с решението да вдигнат осигуровките политиците искат да разкарат и малкото останали дребни фермери, чието място обаче ще се заеме от схемаджии, които хем ще работят в сивия сектор, хем щеполучават и субсидии, прогнозират хора от бранша. Защото “политиките в сянка“ се оказаха основното оръжие да се помпа емиграцията и да расте демографската криза.

България

Икономика

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

Субсидиите и земеделската програма стимулират хора извън агросектора да наемат парцели

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ о…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят