Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб16022019

Брой 286, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73574 BGN1 GBP = 2.22392 BGN1 CHF = 1.72017 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Осем случая на „луда овца” в България

Осем случая на „луда овца” в България

Осем случая на „луда овца” в България

От началото на тази година досега в нашата страна са регистрирани 8 случая на болестта „луда овца“, известна още като Скрейпи. Това показват данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Последният случай е регистриран на 30 август при коза от местна порода в село Блатска, община Хаджидимово. За опасностите, свързани със Скрейпи, се заговори тези дни у нас, след като румънските власти обявиха пет нови случая на инфекцията. Във връзка с това в северната ни съседка са били евтаназирани около 1200 овце. „Заболяването не е ново, известно е от повече от 250 години. Протича като фатално, бавно прогресиращо невродегенеративно заболяване не само при овцете, но и при козите и муфлоните. Най-често се проявява след 5-годишна възраст, но може да заболеят и по-млади животни след 18-месечна възраст. Заболяването се среща спорадично и не причинява епизоотии“, съобщиха за Фермер.БГ от БАБХ.

Оттам уточниха, че Скрейпи спада към групата на трансмисивните спонгиформни енцефалопати, към които принадлежат „лудата крава” (Спонгиформната енцефалопатия по говедата), трансмисивната хроничната изтощаваща болест при елените и още няколко заболявания по хората и животните. За разлика от повечето от тях, Скрейпи не заразява хората и не причинява клиника при тях. Независимо от това месо и други продукти от заразените животни не бива да се консумират.

Българските експерти уточниха, че заболяването не е ново и в Румъния. В периода 20072016 г. там е имало повече от 733 случая при овце и 11 при кози. За сравнение в Гърция за същия период са регистрирани 5776 инфектирани овце и 554 кози.

Досието на България за Скрейпи по дребните преживни животни показва, че за периода 20082018 г. в страната са регистрирани общо 33 случая, като най-много са те през тази година. Общо четири са заболелите овце в селата Марикостиново и Мезек. Четири са и козите – в град Троян и в селата Севар, Войводиново и Блатска. „Лудата крава” по говедата, която е опасна и за хората, никога не е установявана на територията на България“, подчертаха от БАБХ.

България

Икономика

Култура

Спорт

Георги Дерменджиев подписа договора си на „Герена”

Георги Дерменджиев подписа вчера официално договора си като треньор на Левски в офисите на клуба на „Герена”. Специалистът парафира своя кон…

Прочети още:

Loading...

Свят