Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73852 BGN (=) 1 GBP = 2.26186 BGN (=) 1 CHF = 1.7182 BGN (=)
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Скъпите горива и толтаксите удрят храните

Скъпите горива и толтаксите удрят храните

Скъпите горива и толтаксите удрят храните

Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%, заради по-високите разходи за транспорт

Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%, заради по-високите разходи за транспорт. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи. Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често, предаде Нова ТВ. Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. „Неминуемо това ще се отрази и на цените на стоките — основно на масовите, които всекидневно се превозват”, предупреждава Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.Арабаджиев. А повишението ще бъде платено от крайния потребител. По сметки на производителите — 1015 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта.

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци, каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата. „Например за доматите, които идват от Албания и се транспортират от около 500 км, при въвеждане на толктакса , цената ще се повиши с около 10 ст./ кг”, обясни търговецът Красимир Станков. Най-голямо ще бъде поскъпването при вносните плодове и зеленчуци, по-малко-при родната продукция.

Новите транспортни разходи вече се усещат и при доставките на хляб. „При хляба има най-тежката логистика от всички пазарни стоки – с оглед на това транспортните разходи, които набъбват последните седмици, променят сериозно себестойността на хляба. Заложените разходи не са по-малко от 3 до 5 %”, обясни председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Това бързо ще повлече нагоре и цените на хляба. От бранша все още нямат точни разчети, но при очаквания ръст на пътните такси и новите цени на горивата – поскъпването може да достигне и 3 %.

По-големи разходи за транспорт вече отчитат и месопреработвателите. Очакваният ръст при месото и колбасите на щанда е 23 %.„Ако средната цена на един продукт е 10 лв., поне 2030 стотинки ще се повиши. Зареждаме със суровини и материали – свежи меса, след като произведем нашите продукти – се карат във всички точки на страната с хладилни камиони”, изчисли и Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Поскъпването няма да подмине и млечните продукти. Очаква се скок е цената на сиренето, млякото и кашкавала с 34 %. Производителите твърдят, че ако решат да запазят цените, мандрите са заплашени от загуби, съкращения и дори фалити. „Може и заради силната конкуренция и неплатежоспособността на клиентите да продължават да обезкостяват своето предприятие и да не повишават цените. Но това не е финансово здравословно. Няма резерв, който може да компенсира всички тези увеличения”, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

България

Икономика

Спорт

Свят