Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед15092019

Брой 178, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.78403 BGN ↑ 1 GBP = 2.19954 BGN ↑ 1 CHF = 1.79566 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тютюнджии готвят блокада на главния път Шумен - Силистра

Тютюнджии готвят блокада на главния път Шумен - Силистра

Тютюнджии готвят блокада на главния път Шумен - Силистра

Пет години стои нерешен проблемът с плащането на данъци върху помощите, които те получават от националния бюджен

Данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства за предадена продукция са част от темите, които бяха обсъдени на заседанието на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието. Преди заседанието тютюнопроизводители заплашиха с протест, ако не се намери решение на проблема с неизплатените средства от страна на гръцка фирма, която трета година бави плащанията на стопани за изкупена суровина от реколта 2016 година. Ако не се намери решение на казуса те са готови да блокират главния път Шумен - Силистра в района на село Пристое, заяви председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков:

Тютюнопроизводителите разчитат, че проблемът с данъчното облагане на парите, които те получават като държавна помощ, ще бъде решен окончателно на национално ниво,заояви в интервю за предаването “Преди всички“ по БНР председателят на браншовата асоциация Цветан Филев. Трябва ли тютюнопроизводителите да плащат данъци върху парите, които получават като помощ от националния бюджет - този въпрос стои нерешен от 5 години. “Всеки си прави, каквото си иска“, казва Цветан Филев и дава пример как данъчните действат изпращат писма до земеделците да си платят данъци от 2013 г., 2014 г., 2015 г., 2016 г. и 2017 г. Браншовата асоциация не е съгласна да се търсят данъци с толкова задна дата.“Това няма как да се случи. Няма да стане. Няма да сработи, но сме съгласни, например, както е в област Шумен, Смолян, Благоевград - от 2017 година насам да се търсят данъци върху тези национални доплащания“, посочи Филев. Производителите разчитат, че проблемът ще намери трайно решение и със заповед на финансовия министър, всички данъчни ще уеднаквят подхода си.

Само за последната година количеството тютюн, произведено в България, е намаляло с 4000 тона, сочат данни на Националната браншова асоциация. От там алармират, че все още има фирми, които изкупуват суровина, без да я плащат.

Икономика

Култура

Спорт

Свят