Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23072019

Брой 139, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN ↑ 1 GBP = 2.17392 BGN ↓ 1 CHF = 1.7769 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Земеделски производители от Странджа и Югоизточна България имат силни подозрения за промяна в критериите за определяне на необлагодетелстваните райони, което би извадило от подпомагане редица дребни фермери, които досега получаваха около 10 лева на декар за този вид подпомагане. Това съобщиха за Синор.БГ земеделци от региона, позовавайки се на последното решение на министерството на земеделието да бъдат предефинирани районите с природни ограничения. Подпомагането за тях се регламентира с наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват.

Преди броени дни от агроведомството съобщиха, че „във връзка с предефинирането на районите с природни ограничения, различни от планинските чиновниците не са приели представената оценка от научните екипи на Националния институт по метеорология и хидрология и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Фермерите от Странджа са изумени от факта, че неспециалисти от агроведомството са отхвърлили проект на експерти в областта на почвознанието и промените в климата. Затова и те ще насрочат протести, ако новата промяна бъде одобрена. Фермерите подозират, че определени фирми от региона ще „бъдат облагодетелствани“ от това предефиниране на районите, така около 200-те хиляди декара само в Ямболско, да бъдат отнети от подпомагане на дребните земеделци. Чрез подобни схеми бяха източени немалко средства от фермери без животни при подпомагането на ливадите и пасищата, припомниха фермери от региона.

Преди дни от министерството съобщиха, че оценката ще бъде подложена на широко обществено обсъждане и допълнителни анализи. При необходимост ще бъдат възложени допълнителни дейности по предефинирането на база приложимите за страната биофизични критерии по Приложение III на Регламент 1305/2013. Фермерите ще изчакат това решение и ако то е в изгода на определени лица, ще организират масови протести.

Икономика

Частници ще ни регистрират автомобилите

Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата ...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

„Двореца“ в Балчик ще бъде декор на балета “Пепеляшка“

“Двореца“ в Балчик ще бъде естествен декор на балета “Пепеляшка“ по музиката на Сергей Прокофиев. Спектакълът се играе на откритата сцена на...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Мартин Стоев: Тежко е след загуба на финал на европейско първенство

Сребърните медали на юношите до 17 години са лъч светлина в тъмния тунел на българския волейбол, заяви треньорът

Националният отбор по волейб...

Прочети още:

Loading...

Свят