Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Нова наредба за географските означения

Нова наредба за географските означения

Нова наредба за географските означения

Производителите на храни с традиционен характер – например българско кисело мляко, както и на земеделски продукти със защитени географски означения, ще работят по нова наредба. Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица.

Парламентът прие в края на миналата година промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Затова сегашната Наредба № 16 от 2007 г. ще бъде изцяло заменена с нова. В проекта е разписан редът за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия (ЕК) за вписване, изменение, възражение и заличаване на вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Уредени са също и стъпките за вписване в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Проектът предвижда предоставяне на временна национална защита на наименованията, чиито заявления спецификации са изпратени в ЕК. Съществено място в бъдещата наредба е отделено на контрол за съответствие на земеделските продукти и на храните с географски означения и с традиционно специфичен характер.

Ще бъде създаден и публичен регистър на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения, производителите на земеделски продукти и храни с традиционно специфичен характер, както и на лицата, които осъществяват контрол за съответствие. Предстои създаването на Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Срокът за обществено обсъждане на проекта за наредба е до 19 май.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят