Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23072019

Брой 139, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74223 BGN ↓ 1 GBP = 2.18199 BGN ↑ 1 CHF = 1.77271 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Нова наредба за географските означения

Нова наредба за географските означения

Нова наредба за географските означения

Производителите на храни с традиционен характер – например българско кисело мляко, както и на земеделски продукти със защитени географски означения, ще работят по нова наредба. Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица.

Парламентът прие в края на миналата година промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Затова сегашната Наредба № 16 от 2007 г. ще бъде изцяло заменена с нова. В проекта е разписан редът за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия (ЕК) за вписване, изменение, възражение и заличаване на вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Уредени са също и стъпките за вписване в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Проектът предвижда предоставяне на временна национална защита на наименованията, чиито заявления спецификации са изпратени в ЕК. Съществено място в бъдещата наредба е отделено на контрол за съответствие на земеделските продукти и на храните с географски означения и с традиционно специфичен характер.

Ще бъде създаден и публичен регистър на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения, производителите на земеделски продукти и храни с традиционно специфичен характер, както и на лицата, които осъществяват контрол за съответствие. Предстои създаването на Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Срокът за обществено обсъждане на проекта за наредба е до 19 май.

България

Икономика

Култура

КОНЦЕРТ С ХАРАКТЕРНОТО МОНГОЛСКО ГЪРЛЕНО ПЕЕНЕ В ТЕАТЪР АЗАРЯН

Изпълнението е на музикалния ансамбъл „Чоор”, който пресъздава древните традиции на монголската култура

Възможно ли е човешкият глас да възпр...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят