Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

Вместо да подаде оставка, Порожанов с нов зам.-министър

13 браншови организации обвиниха на протест агроинистерството в ощетяване на местното производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им

Под мотото “ДА на чистата храна и в нашата страна“ пред сградата на МЗХГ на протест вчера се събраха представители на 13 браншови асоциации - биопроизводители, производителите на плодове и зеленчуци, картофопроизводители, малинопроизводители, оранжерийни производители, дребни фермери. Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци /БАОППЗ/, подчерта, че обединената изява не е политизирана и няма политически цели, а единствено защита на българската земеделска продукция. Протестиращите поискаха оставката на министър Румен Порожанов заради липса на цялостна политика за сектора, стратегия и цели на управлението и настояват за спешни промени и реформа. Те настояват постовете си да напуснат и отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна, по думите им, ситуация, довела до “сриване на доверието в българските биопродукти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители“. Протестът настоява още за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики.

Заради липса на защита и дотации от страна на държавата българските плодове и зеленчуци са неконкурентноспособни. Другите страни членки субсидират своето производство и го защитават, затова у нас се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност, обявиха още производители. Биопроизводителите са несъгласни с новите рестриктивни разпоредби, които според тях не кореспондират с европейските регламенти.

Час след началото на протеста в министерството се свика Консултативен съвет за сектор плодове и зеленчуци. Ще бъде назначен още един заместник министър на земеделието. Той ще бъде с ресор биологично производство, плодове и зеленчуци, съобщи след протеста пред Фермер.БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация “Биопродукти“ (БАБ). „От нашия бранш нямаме претенции към зам.-министър Вергиния Кръстева, но към нея се прехвърлиха много ресори. Мисля, че министър Порожанов сам вижда, че има сериозен проблем и хаос и ще го изчисти. Искаме да бъдат назначени хора, които милеят за българското производство и искат да го развиват“, добави Ралчева. По думите й този вторник ще бъде подписан меморандум за всички договорености, които са постигнати днес между производителите и земеделският министър Румен Порожанов.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят