Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Състезанието ”Млад фермер” дава шанс на ученици да станат агростуденти

Състезанието ”Млад фермер” дава шанс на ученици да станат агростуденти

Състезанието ”Млад фермер” дава шанс на ученици да станат агростуденти

До 23 април Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич ще бъде домакин на X-тото юбилейно състезание „Млад фермер”. Националната надпревара ще събере представители на всички селскостопански учебни заведения у нас.

Учениците ще премерят сили в няколко направления – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Участниците трябва да покажат не само теоретични познания, но и практически умения. Част от тях са демонстрациите по майсторско управление на колесен трактор – дисциплина, която винаги е атрактивна за възпитаниците на профилираните училища. Всеки ученик трябва да умее да паркира на преден и заден ход под ъгъл 90 градуса, да може да се движи с ремарке към трактора, да спре и да потегли от наклонени рампи, да се движи през тесен тунел и след това по зададена крива линия. Оценки ще се дават както за бързина, така и за прецизност.

В модул „Растениевъдство” първата част от задачите ще включва разпознаване на семена от общо 57 зърнено-житни, бобови, технически и зеленчукови култури.След това участниците ще покажат способностите си в резитба на нискостъблени лозя в двора на гимназията.

Разпознаването на различните видове фураж е първата задача в модул „Животновъдство”. Втората е доене на крави в доилната зала на фермата на Добруджанския земеделски институт. Комисията ще проследи дали учениците спазват етапите в технологията на доене – подготовка на кравата, спазване на хигиенните изисквания, правилно поставяне на доилния агрегат и същинско доене.

„За нас това е специален повод за празнуване и в същото време отговорност, защото бяхме домакини на първото национално състезание „Млад фермер преди десет години”, подчерта директорът на ПГАС в Добрич инж. Господин Господинов. „Заедно с МОН поставихме началото на атрактивната надпревара, която дава шанс на учениците да покажат възможностите си”, допълни той и разясни, че отличилите се на първите места стават студенти в Аграрния университет в Пловдив без приемни изпити. „Това е истински празник на земеделското образование у нас, който се чака с нетърпение от учениците”, каза още инж.Господинов и подчерта: „По този начин ние успяваме да си „сверим” часовниците, да обменим идеи и възможности за по-добро обучение”.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят