Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб24082019

Брой 162, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76471 BGN ↑ 1 GBP = 2.14573 BGN ↑ 1 CHF = 1.79352 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Трудна пролет за розобера

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите

Розопроизводители настояват за субсидия от 150 лв. на декар рози и за de minimis за произведена продукция. Те ще създадат своя асоциация, която да брани интересите им, пише marica.bg. Очаква се в новата организация да се включат над сто розопроизводители от Карловския край, които обработват общо около 10 хил. дка. Това стана ясно на среща, организирана от кметството на Карлово. По думите им розоберът в Стремската долина започна, като първи бяха стопаните от селата Бегово и Отец Паисиево. За своя розов цвят обаче те получиха едва 1.50 лв. на килограм розов цвят. „При това положение ще понесем големи загуби“, оплакват се розопроизводителите. Сега те получават минимална субсидия от около 30–60 лв. на декар, което е малко в сравнение с останалите фермери. За пример те дават зеленчукопроизводителите, на които държавата отпуска поне по 130 лв. за декар.

Според Богдан Богданов от село Певците за него и колегите му се очертава трудна година. Повечето от тях все още нямат сключени договори с дестилерии. Производители и търговци на розов цвят споделят едно и също мнение, че преработвателите налагат монопол върху изкупуването на суровината. Тази година вероятно ще се изкупува по-малко розов цвят, тъй като от миналата година има доста залежали количества масло. Това води до по-ниска цена на цвета, коментират собственици на дестилерии. Съгласно новия Закон за розата те ще изкупуват суровина само от регистрирани земеделци.

Късна, къса и лоша кампания по отношение на рандеман и качество на розовия цвят прогнозират производителите от района на Казанлък, пише порталът „За Казанлък“. По думите им тази година розоберът ще се забави с 10 дни. Проблем се оказват студената пролет, дъждовете и рязката смяна на температурите. Розовият цвят не успя да разцъфне качествено, коментират експерти. Времето е оказало влияние и върху по-малкото розов цвят, който се очаква. Все още никой не се заема да прогнозира изкупни цени. На дневен ред е търсенето на розоберачи.

Икономика

Сателити, а не чиновници ще следят фермерите

Сателити, а не чиновници ще следят фермерите

Това е една от мерките за прозрачност на работата на администрацията и преодоляване на корупционните практики, казват от фонд „Земеделие”

Бъл...

Прочети още:

Loading...

Култура

Група „Ла Туна” ще пее в Пловдив

Група “Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Мадрид, Испания съставена от 27 музиканта, ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Раул Албентоса избрал ЦСКА, защото клубът е с най-богата история

Раул Албентоса избрал ЦСКА, защото клубът е с най-богата история

Спрях Реал (Мадрид) за титлата, разкри испанският защитник на „червените”

Едно от най-новите попълнения на ЦСКА Раул Албентоса се съгласи да ...

Прочети още:

Loading...

Свят