Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24062019

Брой 118, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.72838 BGN ↓ 1 GBP = 2.18712 BGN ↓ 1 CHF = 1.7609 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

На два пъти за по-малко от месец производителите в Новозагорския край бяха поразени от мощни градушки. След първата, на 16 май, напълно унищожени са 600 дка в община Нова Загора, съобщава Виолета Иванова от Областната дирекция по земеделие, цитирана от БТА. Пропадналите култури са ечемик, пъпеши, дини, зеле, пшеница, слънчоглед и винени лозя. Частично засегнати са 35 600 дка насаждения в Нова Загора, а в Сливен – 5020 дка, сочат данни от проверки на комисиите.

Красимир Грудев е един от пострадалите. При първата градушка изцяло под вода остава нивата му от над 100 дка с ечемик в землището на село Стоил Войвода. Той оценява загубите за над 40 хил. лв., но разходите му продължават да се увеличава.

„Търсих някакъв вариант, за да намаля загубите. Досега съм дал 7 хил. лв. за косене, балиране, фолиране и транспорт. Имам кравеферма, та да мога поне да ползвам ечемика за кравите“, сподели производителят за bTV.

Грудев обмисля да влезе със сеялка и да засее нивата наново. По негови изчисления ще му трябват още 15 хил. лв. за семена, тор и самата сеитба. „Вярвам на министър Танева за обезщетенията, но пари за момента няма“, жалва се той.

Освен от забавяне на плащанията той се притеснява и от ниския им размер. „На мои колеги, които пострадаха като мен, но през 2017 г., са им отпуснали по 7 лв. на декар. Ако и на мен ми изплатят толкова, по-добре въобще да не ги дават“, категоричен е фермерът.

Тодор Братанов, директор на Областната дирекция по земеделие в Сливен, увери, че протоколите от обследването са предадени и държавната помощ ще бъде изплатена в максимално кратки срокове след приключване на активния сезон и след намаляване на интензитета и честотата на валежите и градушките. По негови думи вероятно до месец стопаните ще могат да получат обезщетенията за нанесените щети. „Колко ще бъдат на декар, ще се определи с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, уточни той. Експертът припомни, че финансовият ресурс, определен за покриване на щетите от неблагоприятни климатични условия, е 4 млн. лв. за 2019 г. Размерът на обезщетенията е до 80% от действително направените производствени разходи по отглеждане на определената култура.

По отношение на втората градушка на 10 юни първоначалните данни на Братанов сочат поражения над един лозов масив – около 35 дка, и около 400 дка със слънчоглед, които са засегнати на 100%. От бурята най-пострадали са 4 села – Асеновец, Караново, Брястово и Шивачево. Кметът на село Караново обаче твърди, че напълно унищожени от бурята са 7–8 хил. дка насаждения. Около 35 литра на квадратен метър е падналият дъжд, а щетите са нанесени от ситната градушка и силния вятър, коментира Николина Стефанова, цитирана от БНР.

Икономика

За какво изхарчихте парите на държавата, господин Борисов?

За какво изхарчихте парите на държавата, господин Борисов?

Правителството изтегли нови 300 000 000 лева без да дава обяснения защо, нито за какво е прахосан излишъкът

На 19 юни 2019 г. Министерството ...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Неймар се връщал в Барселона

Ледовете между шефовете на Барселона и бившата звезда на клуба Неймар започват да се разтапят. Според последните информации от Каталуния, за...

Прочети още:

Loading...

Свят