Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75995 BGN ↓ 1 GBP = 2.25222 BGN ↓ 1 CHF = 1.77948 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Уж пилешкото българско, а то от Украйна

Уж пилешкото българско, а то от Украйна

Уж пилешкото българско, а то от Украйна

След минимална преработка филето получава етикет „Произведено в ЕС“

Мощен украински производител на пилешко месо намери хитър начин да заобиколи квотите за безмитен внос в Европейския съюз, като неговата продукция даже получава етикет „Произведено в ЕС“,пише Агри.БГ. „Един от най-големите производители в Украйна - Myronivsky Hliboproduct, внася филето в ЕС, без да бъде отстранена гръдната му кост. По този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса“, твърдят австрийският в. „Курир“ и Дойче веле. Компанията има фабрики в Словакия и в Холандия. Там костта се отстранява от месото и се получава по-скъпото пилешко филе. След тази преработка продуктът вече се класифицира като произведен в страна членка. В резултат той вече може да се продава на територията на ЕС, а също и да се изнася към трети страни, без да му се налагат мита.

Дойче веле: „Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна създаде зона за свободна търговия. Това позволява на украинските компании да изнасят почти всички видове птици в ЕС безмитно, но се прилагат квоти. През 2019 г. квотата е 18 400 тона. Още 20 000 тона е квотата за замразено птиче месо “, отбелязва Дойче Веле.

Дъмпингов внос на пчелен мед от Украйна е сред проблемите на българските пчелари. По време на консултации с министерството на земеделието те настояваха за засилване на контрола при вноса, пакетирането и етикетирането на тази продукция у нас.

Опасенията на бранша са, че големи количества украински пчелен мед се смесват на територията на нашата страна с малко български, след което на етикета се изписва „Произход: България“.

Икономика

Култура

Спорт

Свят