Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пак дойде жътвено време

Пак дойде жътвено време

Пак дойде жътвено време

Земеделци притеснени да не се получи ситуацията от миналата година,когато пшеницата покълна заради влагата

В село Търнава, община Тунджа, днес започва жътвата на ечемика, съобщиха от общинския пресцентър. На традиционното зажънване на полето, с което се поставя началото кампанията, ще бъдат представени детските рисунки, участващи в обявения преди месец конкурс на жътварска тематика. Самодейни групи ще пресъздадат старинни народни обичаи преди жътва, а стопаните на земята ще раздадат характерните за този край обредни хлябове.

Въпреки засушаването през есента и в началото на тази година, преобладаващата част от посевите с ечемик и пшеница са в добро и много добро състояние, показва обследване на специалисти от областната дирекция “Земеделие“. Площите с ечемик в Ямболска област са 78 000 декара, с пшеница - 688 000 декара, и с маслодайна рапица - 164 000 декара.

Подготвени сме за жътва. Машините чакат, стига времето да е с нас, казва Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени. По негови думи някои зърнопроизводители в района вече са започнали да жънат ечемика, но това все още се случва на малко места и то при влажност на реколтата 17–18%. Той припомни, че тя трябва да е 13–14%, за да се жъне. В момента пшеницата все още е във фаза на зреене.

Неговите очаквания са, че жътвата на пшеница и рапица ще започне до 10–14 дни. Но ако валежите продължат и през следващата седмица, земеделецът се опасява, че може да се повтори ситуацията от миналата година. „Тогава пшеницата покълна на класа заради влагата, а оттам и качеството се влоши“, обясни той, цитиран от Фокус.

По негови данни за момента няма пропаднали площи в района на Павликени, Велико Търново и Свищов. Ако има щети върху есенниците от проливните дъждове през последните седмици, те ще се оценяват след две седмици, когато се очаква машините да влязат да жънат.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят