Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет23012020

Брой 268, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75963 BGN ↓ 1 GBP = 2.30016 BGN ↑ 1 CHF = 1.82056 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 5,4 евро за килограм череши? Да, но след 5 години

5,4 евро за килограм череши? Да, но след 5 години

5,4 евро за килограм череши? Да, но след 5 години

Родната ни стока се пласира в най-ниския ценови клас в Европа, за разлика от малтийските и люксембургските череши например, които са едни от най-скъпите

Световният пазар на череши минава през мълниеносно развитие, което безспорно се дължи на развитието на новите технологии, без които търговията с този нежен плод не би могла да достигне размерите, на които сме свидетели през последните 6-7 години. Според прогнозите през 2024-а година производството и реализацията на череши ще надхвърли 1 милион тона, и то при растяща средна цена. Данните са от анализ на ИнтелиАгро, чиито икономисти следят пазара на плодове и зеленчуци, с идеята да дадат ориентир на родните градинари за възможните нови пазари. Ако през 2012 година в световен мащаб са били продадени едва 380 хиляди тона череши при средна цена от 3,50 евро на килограм, то през миналата година количествата нарастват на почти 700 хил. т, като средните световни цени вече достигат 4,2 евро за килограм. Очакванията са през 2023 г. световното производство да надхвърли 1 млн т, като цената за килограм може да достигне 5,4 евро за кг.

На този етап българските износители са прохождащи в бизнеса, тъй като експортът е минимален и варира от 1 100 (2014 г.) до 1 600 тона (2015 г.). Другият съществен проблем е, че родната стока се пласира в най-ниския ценови клас в Европа, за разлика от малтийските и люксембургските череши например, които са едни от най-скъпите. Те се пласират до 10 евро за килограм, докато българските, гръцките и румънски череши се продават между 1,50 и 2 евро за кг.

Глобалната среда на пазара за пресни череши остава благоприятна, въпреки сериозния ръст на търгуваните количества през 2018 г. Най-сериозен ръст както в обемите, така и в изкупните цени се очакват в Азия.

ЕС задоволява вътрешното търсене на над 70%със собствено производство, а останалото се внася основно от Турция. Пиковете на търговията в ЕС често вървят заедно с пикове в цената заради дефицит на прясна продукция. Най-големите вносители на пресни череши в ЕС са Германия, Австрия, Великобритания, Нидерландия и Италия. Чрез търговците там производителите могат да получат достъп до пазари и в трети страни.

Анализаторите от ИнтелиАгро сочат, че расте и пазарът на ранни череши (през май) в основните държави-вносители. През месец май съществува значителна ценова премия на външните пазари спрямо юни и особено спрямо юли. Тук трябва да отбележим, че отскоро българските череши намират добър прием във Великобритания, но и там сме в ниския ценови клас, въпреки добрите вкусови качества на родните череши.

Според икономистите с ориентирането на Испания към Китай и на Турция към Русия и Китай, възможностите за износ на висококачествени български череши към ЕС ще нараснат. В това отношение българските производители вече се развиват и инвестират в нови сортове, заготовка и покриването на международни стандарти ще се конкурират успешно в колегите си от Турция, Гърция, Италия и Испания.

България

Икономика

Култура

Спорт

Напрежение на тренировката на Тотнъм

Тренировката на Тотнъм в понеделник е била белязана от скандал. “Дейли Мейл“ твърди, че на заниманието са прехвърчали искри между мениджъра ...

Прочети още:

Loading...

Свят