Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75995 BGN ↓ 1 GBP = 2.25222 BGN ↓ 1 CHF = 1.77948 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) След серия от смъртни случаи с нахапани от кучета хора, ГЕРБ слага 1000 лв. глоба за агресивни четириноги

След серия от смъртни случаи с нахапани от кучета хора, ГЕРБ слага 1000 лв. глоба за агресивни четириноги

Промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност въвеждат нови правила за стопаните на кучета. Законопроектът е публикуван на сайта на Народното събрание, а днес, 26 юни, ще се обсъжда и в земеделската комисия в парламента.

С проекта се залагат две нови изисквания. Първото е въвеждането на забрана за свободно пускане и извеждане на кучета над 5 кг без повод. Втората допълнителна точка към чл. 177 изисква агресивните кучета да се извеждат само с повод и намордник. Забраната не се отнася до кучета, които се пускат свободно на обособени и обозначени места, за кучета по време на лов, за пуснати извън урбанизирани територии, за състезания.

Досега при неспазване на забранителните текстове по този член глобата бе 100 лева. В проекта е предложено тя да стане 1000 лв. за извеждане на зло куче без повод и намордник, 500 лв. -за извеждане на куче с тегло над 5 кг без повод и 300 лв. за всички останали случаи (рязане на опашка, на уши, разхождане на кучета на детски площадки и други).

Икономика

Култура

Спорт

Свят