Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75995 BGN ↓ 1 GBP = 2.25222 BGN ↓ 1 CHF = 1.77948 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Слаба пролет за розите

Слаба пролет за розите

Слаба пролет за розите

Заради дъждовете добивите на цвят са едва една трета от миналогодишните

За розопроизводителите „фабриката под небето“ тази година едва ли ще излезе на печалба, след като заради студената пролет и поройните дъждове голяма част от насажденията не цъфнаха, а там, където все пак имаше реколта, качеството е доста под очакваното. Това съобщиха пред Синор.БГ производители и преработватели на рози, обобщавайки резултатите от края на кампанията. „Ако миналата година поройните дъждове унищожиха лавандулата, тази пролет подобно е състоянието с маслодайната роза“, посочи биопроизводителят от Панагюрище Веселина Ралчева, която е в бранша повече от 25 години. „Климатът в Средногорието е по-суров, затова и тази година маслодайната роза цъфна късно, а на места изобщо не се отвори. По предварителни разчети добивите В Панагюрско и Стрелченско са паднали до една трета от миналогодишните, което се дължи на стреса от дъждовното време“, посочи още Ралчева.

При биопроизводството ситуацията е особено тежка, тъй като борбата с многобройните болести е трудна, а разходите – огромни. „Неслучайно за последните две години в България се наблюдава негативна тенденция за намаляване на площите с биорози – и то с по 20 процента всяка година“, добави производителката.

По данни на статистиката през 2018 г. са обрани близо 14 хил. т розов цвят, от който са произведени 1 800 кг розово масло. Това си беше свръхпроизводство, в резултат на което розоварните не успяха да реализират продукцията и затова ноата кампания навлезе с излишъци от реколта 2018 г. Тази година обаче качеството на суровината е доста под очакваното и за да се получи нужният рандеман, преработвателите ще трябва да използват повече цвят от необходимото. При нормална реколта един килограм розово масло се извлича от 3 300 кг цвят, но тази година някои розоварни са достигнали до 4 хил. кг цвят за килограм масло, посочиха експерти в бранша.

Спадът при биомаслото ще бъде още по-голям. През миналата година в страната са произведени едва 285 кг - една трета от това ще бъде направо срив. Така отрасълът с най-висока добавена стойност в земеделието върви към изчезване, не без липсата на политики в негова защита.

По данни на министерството на земеделието реколтата от маслодайна роза тази година надхвърля 11 хил. т розов цвят, но данните не са окончателни. Розоварните тепърва ще получат и сертификатите за качеството на маслото, затова и всякакви прогнози за цени биха били спекулативни. Фермерите се надяват да покрият загубите от розопроизводството с лавандулата, чиято жътва ще започне след около седмица.

Икономика

Култура

Спорт

Свят