Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб25012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76392 BGN ↑ 1 GBP = 2.3161 BGN ↑ 1 CHF = 1.81819 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Научно становище на Центъра по оценка на риска по хранителната верига към министерството на земеделието определя като твърде неблагоприятна ситуацията с агресивното нахлуване на силно заразната болест африканска чума по свинете АЧС в Европа. Според експертите съществува висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни.

След последните случаи на заразата в Плевенска, Бургаска и Русенска области рискът да се разпространи АЧС на територията на България е много висок и в тази връзка експертите настояват за повече превантивни мерки, които да са в синхрон с предписаните в европейскотото и българско законодателство изисквания, прилагани от агенцията по храните БАБХ.

Наложително е стопаните да спазват правилата за превенция и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти. Всички свине в 3-километровата зона следва бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Методът е известен като тотално депопулиране, или “stamping out”. От всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95% разпространение и 10% достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Този резултат е от изключителна важност за проучването на средата и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването, независимо че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

Отстрелът на диви свине през този период може да ограничи разпространението на вируса чрез заразени глигани, затова задължително се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала. Забранява се груповият лов с гонки на дивите свине.

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство в страната, където през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата, е необходимо в 20-километровата зона около фермите да не се гледат домашни прасета в малките дворове. Затова областните управители предприемат съответните действия за премахването на животните в този ареал.

България

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата извършва обиски в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), съобщава „Нова телевизия” , но все още не е ясно какъв е поводът за опе...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

„Сестра“ на 24-тия София Филм Фест

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна

фести...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Българинът загуби след 5-сетова битка от Томи Пол във втория кръг на турнира от Големия шлем

Най-добрият български тенисист Григор Димитров о...

Прочети още:

Loading...

Свят