Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря29012020

Брой 272, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↑ 1 GBP = 2.31849 BGN ↓ 1 CHF = 1.82976 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С години роми мамят възрастни в Кюстендилско с дърва за огрев, властта си затваря очите

С години роми мамят възрастни в Кюстендилско с дърва за огрев, властта си затваря очите

Група роми мамели възрастни хора по селата в Кюстендилско с дърва за огрев, като ги карали да плащат за по-висока кубатура от доставената. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната агенция по горите /РДГ/ Здравчо Тодоров. В дирекцията имали информация, че купувайки дървения материал от скрадовете в Кюстендил, ромите изисквали документи за по-голямо количество от действително купеното. След като извозвали дървата с камионче по селата в региона, търговците доставяли на клиентите си по три кубика, но давали документи за шест и искали за толкова да им се заплати.

“Това са системни нарушители, които сме хващали по няколко пъти. Затворихме склада им, те имат съставени актове и задържано транспортно средство, но явно са решили да продължават. Жалко е, че възрастните хора по селата са потърпевши“, коментира Тодоров. От дирекцията казаха, че по случая работи и полицията.

Директорът на РДГ посочи, че от началото на годината са извършени общо 3 154 проверки по контрола и опазването на горските територии в района на дирекцията. Проверявани са били обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, обекти за добив на дървесина, ловци, риболовци и други физически лица.

Въпреки нанесените сериозни вреди на бялборовите култури от върхов корояд, проверки са установили, че засегнатите площи намаляват и проблемът отшумява, казаха още от РДГ. От там посочиха, че през миналата година са били засегнати 3 700 хектара, а през тази са констатирани заболели едва 1 980 хектара, но стари площи. Около 1700 дка черен бор обаче са били засегнати от гъбни патогени, причиняващи съхнене, заради влагата и топлината.

Директорът на природен парк “Рилски манастир“ Димитър Георгиев съобщи, че с цел опазването на горите в района на природния парк е въведена практика служители на парка да задължават туристите да попълват декларации да не оставят незапален огън и боклуци след себе си. “Това важи особено за почивните дни, когато е основният пътникопоток в Рилския манастир“, каза Григоров.

България

Култура

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Шарон Кам - специален гост на Софийска филхармония

Съзвездие от талантливи солисти ще зарадват ценителите на класическата музика

На 13-и февруари на сцената на зала “България“ ценителите на кл...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят