Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря29012020

Брой 272, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77722 BGN ↑ 1 GBP = 2.31177 BGN ↓ 1 CHF = 1.82737 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 17 вече са огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства

17 вече са огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства

150 лева става наградата за отстреляно диво прасе, след като 15 са доказаните случая на болестта при тях

17 са вече огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства след откритите вчера 2 нови случая. 15 са доказаните случая на болестта по диви свине. Министър Десислава Танева съобщи, че тройно се увеличава финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева. Засилва се и контролът на придвижване на хора и превозни средства в тези зони, като се включва и армията. Мерките са набелязани от щаба за ограничаване на болестта, предаде БНР.

В Пазарджик се проведе извънредно заседание на епизоотичната комисия, на която се набелязаха конкретни мерки срещу африканската чума. В региона няма регистрирани случаи на заболяването, но има нерегламентирано отглеждане и търговия на прасета с неясен произход. Това потвърдиха и собственици на свинеферми, които също присъстваха на заседанието. Владимир Владимиров, собственик на свинеферма в Братаница казва: “Всяка събота в село Черногорово излизат пловдивски камиони с живи прасета, без всякаква документация. Имало е случаи по 10 камиона на пазара с всякакви видове прасета“.

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешни законодателни промени в тази посока. Хюсеин Хюсеинов, свиневъд и член на Асоциацията коментира: “Няма контрол не над индустриалните ферми, не над фермите тип “А“, а няма контрол за тези животни, които се отглеждат в така наречения “заден двор“ и никой нищо не прави по този въпрос “.

Да се засили индивидуалният лов на диви прасета в района на Тервел, с цел да се намали тяхната популация, поиска от ловните дружини по-рано инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Това стана ясно по време на проведеното поредно обучение на ловците от региона във връзка с откритите нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете. Изготвен е вече и графикът за обходите на ловните райони, като на територията на Тервел всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно, ако бъде открито мъртво или болно животно. В района на стопанството през пролетта бяха открити няколко случая на африканска чума, като само бързата реакция на ловците и горските помогна заболяването да не се разпространи и в други части на страната.

Икономика

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

До края на годината половината от потреблението на природен газ в България ще е с произход, различен от Русия. Това съобщи министърът на ене...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Еди Хърн иска две седмици отсрочка за мястото на двубоя за титлата

Антъни Джошуа и екипът му имат само няколко дни до официалното овакантяване на световната титла във версия IBF. Еди Хърн е под пара с органи...

Прочети още:

Loading...

Свят