Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новият шеф на фонд „Земеделие“, останалите 20 били в отпуск или болни

Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новият шеф на фонд „Земеделие“, останалите 20 били в отпуск или болни

Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новият шеф на фонд „Земеделие“, останалите 20 били в отпуск или болни

На този фон всеки фермер, който като получател на субсидии е изпитвал арогантността на чиновници във фонда, когато безуспешно е искал една или друга информация

Пълен стрес в системата – така новият стар директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев оприличи състоянието на ръководния екип на ведомството при новото си встъпване в длъжност. Още при назначението му на поста в петък Грудев бил посрещнат само от трима от общо 23-мата директори във фонда – останалите си взели отпуск по различни причини, съобщи в интервю за Нова телевизия изпълнителният директор на ведомството. И обеща ситуацията да се нормализира.

На новия шеф обаче никак няма да му бъде лесно, защото масовото самоволно излизане в отпуск на почти целия ръководен екип си е чист бунт – и то възникнал след прокурорските проверки от миналата седмица, свързани с проектите на Миню Стайков. Източници от ведомството още тогава обясниха, че част от разследваните служители са сред лоялните експерти, което предизвикало недоволството на цялата администрация във фонда. Излизането в отпуск е своеобразен знак за несъгласие, породено от несправедливото насочване на разследването не към истинските виновници.

Ще припомним, че схемата, по която фирми, свързани с Миню Стайков, са спечелили проекти, много над допустимия таван за един кандидат, се е случила чрез създаване на изкуствени условия за свързаност, благодарение на които един бенефициент е успял да получи многократно повече от лимита от 1,5 и 3 милиона лева, разписани в законодателството.

За единия от служителите, арестувани миналата седмица, който бил кадър на ниско ниво в дирекция „Оторизация по ПРСР“ (одобрение на проекти), след обиските се разбра, че разполагал с брониран мерцедес и цели 1,8 милиона лева, които давал на заем на фирми за кредити.

На този фон всеки земеделски фермер, който като получател на субсидии е изпитвал арогантността на чиновници във фонда, когато безуспешно е искал една или друга информация, ще бъде важно да научи дали подведените под отговорност от прокуратурата са действали самоволно, или са имали висша протекция. Ще припомним, че системата за субординация (всяко действие да се съгласува с прекия шеф) във фонда е напълно задължителна. А всички знаем, че пряко отговорна за ПРСР като зам. директор на фонда дълги години беше Атидже Алиева, избрана за евродепутат. До този момент обаче от прокуратурата не са съобщавали дали Алиева заедно с бившия директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и предшествениците му са разпитвани във връзка с арестите на 6-мата служители от фонда от миналата седмица. И е чудно, че над имената на бившите шефове е поставен ореол на мълчание като над „свещени крави“.

В интервюто Васил Грудев, който дълги години беше на управленски позиции във фонда и земеделското министерство, съобщи, че основната му цел ще бъде да върне престижа на ведомството. „Тук работят 1 500 души, които са професионалисти и работят съвестно. Не смятам, че случаи като проверяваните от прокуратурата, трябва да влияят върху работата на всички“, посочи Грудев.

Лично той не е познавал служителя-милионер, но каза ласкави думи за разследвания от прокуратурата зам. директор Калоян Костадинов, който по онова време е ръководел оторизацията във ведомството. „Познавам Костадинов като честен и съвестен експерт, но нямам представа по какви обвинения тече прокурорската проверка“, уточни Васил Грудев.

Ще припомним, че на Костадинов беше възложена от министър Десислава Танева спешната проверка на къщите за гости, които все още са под мониторинг, за които се разбра, че от 288 проекта 15 къщи не се ползват по предназначение и парите ще трябва да се връщат.

Очевидно е, че за новия изпълнителен директор на фонда ще бъде изключително тежко да върне доверието към ведомството. А съвсем скоро ще се разбере с кои от шефовете на дирекции Грудев ще продължи да работи.

За да пресече досегашната практика на непрозрачност, типична за това ведомство, и Васил Грудев като един от предшествениците си Димитър Тадаръков (който се канеше да осветли всички назначени по шуробаджанашка линия, но това не се случи) обещава пряка директна връзка между кандидатите за субсидии и чиновниците. „Ще въведем пълна електронизация на фонда, така че чрез кол център всеки земеделски производител да се свързва директно с експерта, за да проследи на какъв етап е проектът му“, посочи новият шеф. Досегашната практика да се търсят посредници, за да стигнеш до хората, които трябва да дадат верния отговор, ще бъде прекратено, увери още Грудев. И посочи, че кол центърът ще работи денонощно, коментира още Синор.БГ.

Арестите в ДФЗ се случиха заради разследване за злоупотреби по линия на собственика на винпром Карнобат - Миню Стайков. В същото време обаче в медийното пространство изтече информация за предстоящи много по-големи разследвания в сравнение със случая по аферата “Карнобат“, за която се твърди, че има финансови измами по най-малката мярка - Млад фермер, а също и по лозаро-винарската програма. По-големите разследвания на база подадени сигнали към европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, щели да доведат до пълна ревизия на всички проекти за преработвателни предприятия по мярка 4.2 и ревизия на проектите по мярка 4.1 - за инвестиции в земеделска техника и изграждане на оранжерии, отбелязва сайтът АгроКлуб.БГ.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...