Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Жънат по 1 020 кг от декар от родни сортове жито

Жънат по 1 020 кг от декар от родни сортове жито

Жънат по 1 020 кг от декар от родни сортове жито

Българските пшеници са изключително пластични – устойчиви са на болести, засушаване, ниски температури и в същото време са високодобивни, категорични са експертите

Интервенцията на чуждестранни сортове пшеница, които навлизат в България от Европа, доведе до отлив от българската селекция през годините. В момента по данни на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) делът на сортовете родна пшеница е до 35 %. Причините са много, но основната е липсата на търговия с качествено хлебно зърно. През тази стопанска година българската пшеница успя да покаже и да докаже основните си качества. „Новата генерация български сортове пшеница съдържа в себе си основните характеристики, които търси фермерът. Те са изключително пластични – устойчиви са на болести, засушаване, ниски температури и в същото време са високодобивни. Новите ни кандидат-сортове постигнаха през 2019 г. при изпитване добиви от 1 020 кг/дка в България и Румъния”, съобщи Тодор Губатов, управител на селекционна компания в Добрич.

Специалистът е категоричен, че трябва да се възстанови доверието на земеделския производител към българските семена. „Фермерите могат да се насочват към новите генерации български сортове пшеница и да бъдат спокойни за добивите и за парите си”, подчерта Губатов.

У нас се предлагат изключително много семена от най-различни сортове, които през последните години навлизат от европейски държави. Фуражните пшеници обаче не са пригодени за условията в страната. „Българските сортове пшеница освен добивите, носят и показателите на високото качество, на онова българско жито, което познаваме от десетилетия”, изтъкна Тодор Губатов. Неговите наблюдения показват, че когато дойде време да се продава един сорт българска пшеница и един сорт западна пшеница, българската винаги се реализира на по-висока цена.

Тенденцията за търсене на хлебно зърно се засилва. Има и плавно повишаване на изкупните цени. Това са реалности, които радват земеделските стопани. „В момента фуражната пшеница се търгува на 290-300 лв./тон, докато хлебната стига 330-350 лв./тон“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

През настоящата година всички български сортове са дали изключително високи резултати - около 800 кг/дка. Това се доказва и от опитните парцели на Добруджанския земеделски институт, от които са прибрани до 830 кг/дка. Общо 719 000 тона са добити от добруджанските полета с пшеница, които тази година бяха 1,300 млн. дка, пише Галина Недкова от Агри.БГ.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят