Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря23102019

Брой 205, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75726 BGN ↑ 1 GBP = 2.2725 BGN ↓ 1 CHF = 1.77738 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

Близо 1.5 млрд.лв. търговски дефицит удря българските агро храни през чуждите вериги

С 8% се увеличава вноса в България на агро храни и животни в рамките на вътрешната търговия на ЕС, се посочва в актуални данни на НСИ. Ръстът е на база сравнение с предходната 2018-а година. Търговския дефицит с агро стоки е в размер на рекордните 1 млрд. 458 млн.лв., като вносните стоки се продават предимно чрез големите чужди търговски вериги.

Липсата на стратегическа аграрна политика в търговията и маркетинга с агро храни и липсата на силен контрол от страна на митниците и БАБХ върху вноса (+ контрабандата) и търговията с агро храни и селскостопански суровини са сред основните причини от страна - традиционен производител, България да се превърне в нетен вносител на селскостопански продукти и особено агро продукти с добавена стойност.

Основният внос на агро стоки е от Германия, Франция, Испания, Италия и Гърция. Именно първите в класацията са тези, които определят водената аграрна политика в ЕС, упражняваните икономически лостове, усвояването на методиките за контрол чрез субсидиране на т.нар. “неправителствени“ организации и браншови такива. Тeхни са и големите търговски вериги. Фактите са ясни. България загуби много повече от ЕС, отколкото спечели. Спечелиха тесни кръгове.

Култура

Спорт

Григор посочи кое е най-хубавото след победа номер 300

Григор посочи кое е най-хубавото след победа номер 300

Беше един от онези мачове, през които просто трябва да се промъкнеш, анализира българският тенисист

Единственият българин в тенис елита Григо...

Прочети още:

Loading...

Свят