Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет24012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76392 BGN ↑ 1 GBP = 2.3161 BGN ↑ 1 CHF = 1.81819 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Призоваха Румъния да спре износа на живи животни

Призоваха Румъния да спре износа на живи животни

Призоваха Румъния да спре износа на живи животни

Асоциацията за защита на животните и чиновниците в ЕС призоваха Румъния, най-големия износител на добитък за трети страни, да прекрати транспортирането на живи животни в Близкия изток до края на летния сезон, пише Meatinfo. В момента Румъния се готви да изнесе 70 000 живи овце в страните от Персийския залив, а Брюксел вече предупреди, че екстремните температури не позволяват да се гарантира, че животните няма да пострадат при транспортирането им, съобщава Euronews.

Ние получихме кадри, показващи ужасните условия, в които животните са превозвани до страните от Персийския залив през летните месеци, отбелязва Витенис Андрюкайтис, еврокомисар, отговарящ за здравето и безопасността на хранителните продукти, в писмо до министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Петре Дея.

Прогнозата за времето в региона на Персийския залив показва температури над 46 градуса по Целзий. Законодателството на ЕС забранява превозването на животни при температура над 30 градуса.

Ние дълбоко съжаляваме, че, макар другите страни да признават за лошите условия, при които се осъществява експортът на живи животни, в това число и Близкият изток, Румъния затваря очи за стотиците хиляди овце и хиляди глави едър рогат добитък, страдащи от продължителните пътувания до Близкия изток в жегата, провокираща невъобразими страдания на животните, заяви Ванеса Хъдсън, лидер на Партията за защита на животните.

В телевизионно изявление министър Дея каза, че при никакви условия няма да бъде въведена забрана за износ.

От друга страна, Мери Пана, президент на Асоциацията на селекционерите и износителите на едър рогат добитък, овце и свине, смята, че индустрията губи пари, изнасяйки живи животни вместо свежо и преработено месо с по-висока добавена стойност.

България

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата извършва обиски в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), съобщава „Нова телевизия” , но все още не е ясно какъв е поводът за опе...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

„Сестра“ на 24-тия София Филм Фест

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна

фести...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Българинът загуби след 5-сетова битка от Томи Пол във втория кръг на турнира от Големия шлем

Най-добрият български тенисист Григор Димитров о...

Прочети още:

Loading...

Свят