Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет24012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76392 BGN ↑ 1 GBP = 2.3161 BGN ↑ 1 CHF = 1.81819 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) И планината Витоша под чумна блокада

И планината Витоша под чумна блокада

И планината Витоша под чумна блокада

Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) влезе и на територията на Витоша, най-посещаваната от жителите и гостите на София планина у нас. Ново огнище на чума е открито на територията на държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, където е намерено заразено диво прасе, съобщи БНР.

Предстои да бъде издадена заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за ограничаване на достъпа и дейностите в обхват от 200 кв. км, каза Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. От заповедта ще стане ясно кои райони на планината ще бъдат забранени за достъп на туристи, събирачи на билки и дървосекачи.

Четири са вече огнищата с АЧС в горските територии, стопанисвани от предприятието.

Заради откритото умряло диво прасе в района на Велинград, забранителната зона ще засегне и горските територии на Якоруда, където ще бъдат преустановени дърводобива, пашата и събирането на билки, гъби и горски плодове.

Заради усложнената ситуация с Африканската чума се предлага сезонът за груповото ловуване на дива свиня да бъде открит преди 1 октомври, допълни Дамян Дамянов. „Има подготвено проектопостановление за изтегляне срока на груповия лов, което трябва да мине през парламента. Идеята е да може министърът да променя сроковете, т.е. да почва по-рано и евентуално да се удължава предвид ситуацията“,каза още той.

Близо 200 диви свине са отстреляни до момента в обхвата на Югозападното държавно предприятие, а заложените капани са 140. Направени са над 700 превантивни претърсвания в гората. Процесът по намаляване на популацията на дивите прасета върви бавно, признават от горското ведомство.

България

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата извършва обиски в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), съобщава „Нова телевизия” , но все още не е ясно какъв е поводът за опе...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

„Сестра“ на 24-тия София Филм Фест

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на режисьорката след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна

фести...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Гришо пропиля историческа победа и е аут от Мелбърн

Българинът загуби след 5-сетова битка от Томи Пол във втория кръг на турнира от Големия шлем

Най-добрият български тенисист Григор Димитров о...

Прочети още:

Loading...

Свят