Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Планът за управление на Пирин застрашавал дивата коза

Планът за управление на Пирин застрашавал дивата коза

Природозащитниците от WWF алармират, че проектът за нов план за управление на Национален парк “Пирин“ излага на риск местообитанията на дивата коза. Проектът предвижда разширяване с 12.5 пъти на зоните, в които могат да се изграждат спортни съоръжения върху 7.5% от общата територия на парка, основно в северната част на Пирин, над градовете Банско и Добринище. Въздействието на тази увеличена човешка намеса върху природата не е подложено на оценка от МОСВ. Затова WWF организира теренно посещение, за да провери предложените нови зони за туризъм. Последните данни от 2013 г. сочат, че природозащитното състояние на Балканската дива коза в защитена зона “Пирин“ е незадоволително. Популацията на вида наброява едва 320-400 екземпляра, което е много под оптималната численост. Припомняме, че Балканската дива коза е застрашен подвид и е включена в Червената книга на Р България. Значима заплаха за популацията на вида е и бракониерството.

WWF сигнализира още, че масовото практикуване на извънпистово ски спускане сериозно безпокои дивите кози. Бягството от зоните на ски спускане на животното при дебела снежна покривка води до изтощение, падане на имунитета, заболяване и дори до смърт.

За подобряване състоянието на дивата коза, организацията WWF препоръчва да не се допуска разширяването на ски зоните в местообитанията на вида; да се поставят информационни табели; да се ограничи достъпа на домашни животни, както и постоянния престой на пастири и кучета в ключови местообитания, особено над 2500 м. надморска височина; да се обърне повече внимание на борбата с бракониерството; въвеждане на задължителни проверки на туристически хижи в близост до местообитанията на животните.

WWF полага огромни усилия да не се допускат нови сечи и строежи в НП “Пирин“, които да излагат на опасност дивата коза и не само нея. През март 2017 г. WWF и Асоциация на парковете в България (АПБ) заведоха съдебно дело срещу решението на МОСВ да не се прави екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план. Оттогава насам WWF и АПБ спечелиха на няколко инстанции, а финалното заседание на последната инстанция е насрочено за 26 септември 2019.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...