Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

Министър Танева: Без ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко не са регистрирани по

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви позицията си, че българските плодове, зеленчуци и суровото мляко трябва да не се облагат с Данък върху добавената стойност (ДДС). „Това официално искане за обратно начисление на ДДС на тези продукти вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕС“, съобщи Десислава Танева на страницата си във Фейсбук. Тя уточни, че вече са водени и предварителни разговори, за да се намери благоприятно административно решение. „Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане “,казва тя.

Данните на министъра показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. Както е известно, единната ставка по ДДС у нас е 20%. „С нулевата ставка, освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки“, допълни министърът.

Според Десислава Танева мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, незавизимо от това, че и сега се работи в тази посока - чрез целенасоченото субсидиране. „Вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета“,отбелязва министърът. Тя припомни, че вече е била инициатор на промяна в данъчното облагане. Като депутат тя е получила подкрепа от финансовия министър Владислав Горанов и данъкът върху зърното е намален на 0%. Министър Танева коментира, че това е спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама и за ощетяване на хазната, а в резултат държавата е спечелила.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...