Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Застой на пазара на земеделска продукция в Русенско заради АЧС

Застой на пазара на земеделска продукция в Русенско заради АЧС

Застой на пазара на земеделска продукция в Русенско заради АЧС

Има застой на пазара на земеделска продукция в Русенския регион, предупреждава БНТ. От близо месец, с първите случаи на африканска чума в областта, няма продажби на пшеница, не се правят и сделки “на зелено“ за царевица и слънчоглед. Стопаните са притеснени, че ако не успеят да реализират вече прибраната продукция, за следващата няма да имат място. Не е ясно и кога отново ще заработят свинекомплексите, които доскоро са снабдявали с фураж.

Йордан Тодоров обработва в Бръшлен 12 000 дка земя. През юни продал около 1200 тона пшеница на свинекомплекса в селото, което е 1/3 от произведеното. След това обаче, заради африканската чума по свинете, в предприятието бяха унищожени всички животни и то спря да работи.

Тодоров, който е председател на кооперацията в с. Бръшлен, коментира, че свинекомплексите са били потенциален купувач на зърно. След унищожаването на животни пшеницата падна на 275 лв. при положение, че имаше предложения за 305 лв. за доброкачествена пшеница. Но истината е, че даже и на тези цени в момента реално търсене на пазара няма. Той не изключва и варианта да се спекулира с Африканската чума, за да се понижи цената на продукцията. Опасенията са, че в царевицата се крие една от потенциалните опасности за чумата в резултат на дивите животни, но всички казват, че след определен период от време, когато се съхрани продукцията, вирусът се загубва, припомни Тодоров. Складовете обаче трябва да се освободят от пшеницата, за да има място за царевицата и слънчогледа. Ако това не стане, ще трябва да се търсят нови помещения, което означава допълнителни разходи, прогнозира експертът.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...