Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) България е лидер в региона по ръст на износа на оранжерийна продукция

България е лидер в региона по ръст на износа на оранжерийна продукция

България е лидер в региона по ръст на износа на оранжерийна продукция

Полша, Чехия и Румъния са страните с най-динамичен растеж на вноса на оранжерийна продукция

Какви са тенденциите по света в сферата на развитието на оранжерийния бизнес? Агри.бг. черпи актуална оценка от думите на икономиста от ФАО Андрей Ярмак, който наскоро взе участие в първата международна конференция „Оранжерийният бизнес на Украйна в Днепър, пише изданието EastFruit. Анализирайки тенденциите на пазара в Източна Европа, Ярмак отбелязва, че лидер по показател износ на оранжерийна продукция е Полша. Печалбата й от износ на оранжерийни зеленчуци и плодове през миналата година е около 150 млн. долара. Износът от Украйна, Унгария, Чехия, България и Литва за 2018 г. възлиза на 15-25 млн. долара. При това България е лидер по ръст на износа в този регион. Най-силен спад е отчетен в Чехия. Като цяло тези показатели се дължат на особеностите на климата. Целият регион е нетен вносител на оранжерийна продукция, допълва Ярмак. Лидери по износ на оранжерийна продукция в страните от Азия и Близкия изток са Иран и Турция. За миналата година те са спечелили от износа по около 500 млн. долара. Трябва да се отбележи, че Турция демонстрира негативна динамика на ръст на износа, уточнява специалистът, отчитайки, че тази ситуация поставя в изгодно положение производителите от Таджикистан и Узбекистан.

През миналата година около 300 млн. долара печалба от износ на оранжерийни плодове и зеленчуци е прибрала Йордания. Ярмак сподели и кои са основните вносители на оранжерийна продукция. Сред тях е Русия с годишен обем около 1 млрд. долара. Най-големият нетен вносител в Източна Европа е Полша с показател 550 млн. долара.

Чехия внася оранжерийна продукция за 330 млн. долара, Иран – за 360 млн. долара, а Румъния – за 155 млн. долара.

В наши дни Полша, Чехия и Румъния са страните с най-динамичен ръст на вноса на оранжерийна продукция, отбелязва експертът.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...