Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Новите правила: До 3 броя прасета в лично стопанство и помощение за преобличане

Новите правила: До 3 броя прасета в лично стопанство и помощение за преобличане

Новите правила: До 3 броя прасета в лично стопанство и помощение за преобличане

Максимум до 3 прасета за угояване ще могат да отглеждат в дворовете си личните стопани, когато се приемат новите правила. Това съобщи пред Агро Пловдив директорът на дирекция „Животновъдство” в земеделското министерство Силвия Василева. Ще има механизми, чрез които ще се дадат възможности за съществуващите все още свиневъдни стопанства тип „заден двор” да покрият изискванията по новите изисквания. ”Готови сме с новите правила, скоро ще ги представим пред бранша. След това те ще минат през обществено обсъждане”, посочи директорът.Силвия Василева поясни, че ще има преструктуриране на типовете ферми, които са изброени в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдни обекти. Вместо 4, както е сега, фермите ще бъдат три типа: индустриални, общофамилни и лично стопанство. Все още въпросът за броя на животните в общофамилните ферми е дискусионен. Продължава да се обсъжда при какъв минимален и максимален брой прасета стопанинът ще може да бъде ефективен и да гарантира биосигурност.

Основното изискване при личните стопанства ще е да има обособено място, така че прасетата да не са в общ обор заедно с останалите животни. Помещението за отглеждане на прасета трябва да осигурява минимум по 1 кв. м. за животно. Трябва да е осигурено място за почистване и дезинфекция, за смяна на облеклото и обувките. „Тоест, трябва да се поддържа хигиена”, отбеляза Василева.

Стопаните с доброволно усвоени животни, които бяха в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми, ще могат отново да отглеждат животни след година, което те са декларирали при изплащането на компенсацията от 300 лева за обект.

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят