Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Само висшисти ще пръскат в свинеферми и птицеферми

Само висшисти ще пръскат в свинеферми и птицеферми

Само висшисти ще пръскат в свинеферми и птицеферми

Промените в Наредба 1 са предложени от животновъдните асоциации в браншовете

Единствено висшисти със степен „магистър“ по ветеринарна медицина ще може да извършват дезинфекция, дезинсекция или дератизация в промишлените свинеферми, птицекомбинати и люпилни. Това предвиждат промени в Наредба 1 от 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД), предложени за обществено обсъждане на сайта на земеделското министерство. Наредбата е издадена съвместно от министрите на земеделието и на здравеопазването.

„Предложението е изготвено от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциацията на свиневъдите в България и Съюза на птицевъдите в България. Трите животновъдни асоциации изразяват затруднения относно прилагането и изпълнението на Наредбата“, обясни аграрното министерство.

Асоциациите са поискали промените във връзка с високото ниво на биосигурност в свинекомплексите, птицефермите и люпилните за птици. Мерките там не допускат външни фирми и лица да извършват дезинфекции, дезинсекции и дератизации. „Тези обекти постоянно са подложени на епизоотичен риск. Това е особено показателно в момента с оглед сложната епизоотична обстановка в Европа по отношение на Африканската чума по свинете (АЧС) и Инфлуенцата по птиците“, допълват от ведомството.

Мотивите подчертават, че продължава разпространението на АЧС в Източна и Централна Европа, като заболяването навлезе и в нашата територия. То се разпространява се бързо и обхваща големи свиневъдни ферми. Продължава и констатирането на нови огнища на инфлуенцата по птиците. И двете заболявания причиняват тежки икономически загуби на отраслите и на икономиката като цяло.

Затова проектът за промени предвиждат специални правила за извършването на дезинфекции, дезинсекции и дератизации в свинекомплекси, птицеферми и люпилни за птици. Тези обекти ще трябва да имат специално разработени програми, които да отговарят на определени изисквания.

Програмите ще трябва да съдържат: цели; методи и средства за извършване на ДДД; изисквания към лицата, които извършват ДДД; инструкции за безопасност при работа и съхранение на биоциди; методи и средства за установяване на ефективността от проведените ДДД мероприятия; коригиращи действия; изисквания към документацията.

Новите програми ще бъдат одобрявани от Българската агенция по безопасност на храните.

Срокът за обществено обсъжда на проекта за промени в Наредбата е до 14 ноември тази година.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят