Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) За 20 години кандидатите за втора пенсия събрали средно едва по 4075 лв. в партидите си

За 20 години кандидатите за втора пенсия събрали средно едва по 4075 лв. в партидите си

За 20 години кандидатите за втора пенсия събрали средно едва по 4075 лв. в партидите си

Държавата им предлага след 20121 г. да ги изпрати наведнъж, за най-малките суми, разсрочено или пожизнено за по-големите

След две години обсъждания работна група към Министерството на труда и социалната политика е готова с варианти за изплащане на т. нар. втора пенсия, за която родените след 31 декември 1959 г. внасят вноски в частните пенсионноосигурителни фондове. Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година, които тогава ще са навършили 61 години и 8 месеца. През 2024 г. към тях ще се присъединят и мъжете от този набор. И въпреки това, че вноските се събират от 20 г., регламентация за фазата на изплащане все още няма. Междувременно работната група отчита, че средната сума в индивидуалните партиди на кандидат - пенсионерите (на възраст днес от 55 до 59 години) е едва около 4075 лева, съобщи БТА. При тази изходна база експертите са разработили няколко варианта на изплащане - наведнъж, за най-малките суми, разсрочено или пожизнено за по-големите.

Пожизнена пенсия за старост ще се изплаща, когато натрупаните от пенсионера пари са достатъчни месечното плащане да е не по-малко от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, действащата към момента на отпускането. За сравнение - за тази година размерът й е 219.43 лв. , но всяка година се увеличава.

Пенсионерите ще могат да изберат и пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Това значи, че ако човекът почине преди да изтече периодът, който е посочил, наследниците ще получат остатъка. Ако не се избере гарантиран период на изплащане, остатъкът ще отива в общ фонд.

При недостатъчно пари в личните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена като избират срока и размера на плащанията. Ограничението е, че размерът не трябва да бъде по-малък от 15 процента от минималната пенсия и не по-голям от 100% от нея.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят