Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

Договорът с Пи Еф Си е сключен от БАБХ в последния ден от първия кабинет Борисов, а самата фирма е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция

За последните пет години фирмата ПиЕфСи ЕООД е спечелила 27 милиона лева след неправомерно възлагане на публична дейност за дезинфекция на границата с Турция от страна на Българската агенция по безопасност на храните.Това установява разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. Мястото на граничните пунктове „Капитан Андреево” и “Лесово“ на границата с Турция, където се дезинфектират колите, нашумява с прозвищата „златната локва” и „златния гьол” още през 2013 година. Въпросът е защо държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Дейността по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Отговорът на този въпрос Българската агенция по безопастността на храните не дава, се казва в журналистическото разследване.

Договорът с частната фирма е сключен от агенцията в последния ден от първия кабинет Борисов.Фирмата Пи Еф Си е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция, но още от първия момент започва да генерира чудесни печалби.

През първата година печалбата 1.3 милиона лева. След пет години печалбата се увеличава до 8.7 милиона лева годишно. Общо за последните пет години печалбата е близо 27 милиона лева. Разходите за дейността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите.

Проблемът е, че фирмата прибира такса на границата с Турция, която по закон може да бъде вземана само от публичен орган. Таксите трябва да се прибират на равностойност, а това не е така, защото се генерира голяма печалба. Не е ясно и защо изобщо трябва да се плаща такса за подобно обслужване.Въпреки че Генка Шикерова е осъдила БАБХ да предостави официално договора с фирмата преди шест месеца, агенцията продължава да не изпълнява съдебното решение. Представителите на фирмата, която междувременно е сменила собствеността си, също отказват коментар. Те заявяват, че са проверявани многократно от властите и спазват закона.

Сега фирмата Пи Еф Си продължава да събира пари на границата с Турция, въпреки че договорът с държавата трябва да е изтекък. Той е сключен за пет години през март 2013 година, а няма информация да е сключван анекс.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...