Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19012020

Брой 264, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75112 BGN ↓ 1 GBP = 2.28832 BGN ↑ 1 CHF = 1.82124 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Доц. Огнян Боюклиев: Тревожен е фактът, че произвеждаме основно зърно и то за износ

Доц. Огнян Боюклиев: Тревожен е фактът, че произвеждаме основно зърно и то за износ

Доц. Огнян Боюклиев: Тревожен е фактът, че произвеждаме основно зърно и то за износ

Българското село се обезличава като икономическа единица. Тенденцията не е нито европейска, нито световна - всички правителства се стремят да запазят селото, фермата, заяви доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Според него неуспехите да се подпомогне семейното земеделие у нас се дължат на липсата на стратегия и виждания как да се развиват селото и земеделието. Той отбеляза, че създаването на правилната земеделска политика изисква комплексни мерки, включително по отношение на националната сигурност, регионалната политика и пр. „България трябва да направи преход към био икономика“, посочи Боюклиев.

Той коментира и Общата селскостопанска политика след 2020 г. По негови думи в нея няма да настъпят сериозни промени, по-скоро такива са необходими у нас. „Фактът, че произвеждаме основно зърно и то за износ, е тревожен“, отбеляза експертът. Той поясни, че базата е добра, но все пак има необходимост от надграждане. „Украйна се стреми към членство в Европейския съюз... Още преди век е доказано, че тя може да изхранва със зърно цяла Европа... Отмяната на настоящите мита ще понижи конкурентоспособността на България“, заключи Боюклиев.

Икономика

Култура

Спорт

Свят