Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед05072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Лавандулата взе да „жили” фермерите

Лавандулата взе да „жили” фермерите

Лавандулата взе да „жили” фермерите

Цената на маслото падна двойно - от 250 лв. за килограм през миналата годеиняа, до под 100 лева това лято

Цените на лавандуловото масло падат и вече се наблюдават признаците на срив в производството на маслодайната култура, казват стопани от Североизточна България. „Има пренасищане на пазара на лавандулово масло. Залежава продукция, цената ще започне още повече да пада”, казва младият земеделски стопанин Станислав Николов, който обработва 600 дка между добруджанските села Стефаново и Бранище, пише Галина Недкова от Агри.БГ.

На тези площи той е създал трайни насаждения с лавандула и овощни градини. През 2015 г. разработва проект за 180 дка от етерично-маслената култура по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), който е одобрен и субсидиран. През тази година получава и сертификат за биологично производство на лавандула и плодове. В градината от 17 дка отглежда ябълки, сливи, круши, праскови, нектарини, лешници.

„Годината беше тежка – ниски добиви от лавандулово масло и ниски цени. Самото стопанисване на лавандулата не е проблем, тъй като разполагаме с нужната техника. Проблем се оказаха резултатите и цените. Тази година е първата, в която много хора забуксуваха и много от продукцията остана непродадена. Усещаме първите наченки на срива”, обобщава младият фермер.

Добивите от лавандулово масло зависят от възрастта и сорта на лавандулата. Станислав е изкарал по 4-5 кг масло от декар. „През миналата година маслото беше двойно повече. Сега имаме двоен спад. Цената предишното лято достигна 250 лв./кг, а това лято слезе дори под 100 лв./кг”, казва стопанинът.

Станислав предполага, че в Добруджа ще се засеят още декари с лавандула, тъй като има закупен разсад. Той съветва всички да преценят точно риска и да излязат от тази ситуация без много загуби. Младият фермер е сертифициран производител на разсад. Обръща внимание на факта, че масово започват да се смесват сортовете лавандула, които се сеят по полетата и това води до лоши резултати. Всеки сорт има специфика – количество и качество на маслото, размер на туфата, време на цъфтеж и узряване.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят