Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 14 000 животновъди застрашени от фалит

14 000 животновъди застрашени от фалит

14 000 животновъди застрашени от фалит

Отпадане на преходната национална помощ означава колапс за 1,1 млн. овце и кози

България продължава борбата за запазване на преходната национална помощ за животни поне през 2021 г. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, страната ни, подкрепена от Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния, инициира подписването на декларация, с която се призовава в регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ. В случай, че искането на България не бъде заложено в преходния регламент за 2021 г., пряко ще засегне общо 14 хил. стопани, които разчитат в момента на преходна национална помощ за отглеждане на дребни преживни животни.

Темата коментира пред АгроКлуб съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Янка Попова: “На практика в момента 300 000 овце и кози получават подпомагане за селекционен контрол и 1 100 000 овце и кози-майки - преходна национална помощ (ПНДЖ 3). Да няма преходна национална помощ за дребните преживни животни означава пълен колапс на 4/5 от поголовието в България. Проблемът при дребните преживни животни - за разлика от едрите преживни - е, че стопаните им нямат право да комбинират европейско с национално субсидиране - те избират или подпомагане по обвързана подкрепа, или националната помощ”, посочи Попова.

“Виждаме, нежеланието на някои държави в ЕС да се прилага преходната национална помощ. Все още обаче преговорите продължават, а и виждаме готовност от страна на министър Танева да се търсят варианти за подпомагане”, каза съпредседателят на НОКА Янка Попова. Тя припомни и категоричната позиция на Асоциацията, изпратена до министерството на земеделието, храните и горите по отношение на ОСП 2021-2027, за запазване на преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки, както и за увеличение на % обвързана подкрепа спрямо директните плащания за секторите овцевъдство и козевъдство на 18 – 20%.

В официалната си позиция относно ОСП, НОКА подкрепят ограниченията на ниво стопанство, намаление и таван. Настояват и за изключване на обвързаната подкрепа, като компонент от калкулацията за намаления и таван. Овцевъдите и козевъдите считат, че тази калкулация трябва да включва само площните схеми по директното подпомагане необвързани с производството, защото смисълът на обвързаната подкрепа е друг.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят