Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб07122019

Брой 234, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Надяваме се на 7,7 млрд. евро помощи за агросектора до 2027 г.

Надяваме се на 7,7 млрд. евро помощи за агросектора до 2027 г.

Надяваме се на 7,7 млрд. евро помощи за агросектора до 2027 г.

Няма да има намаление на директните плащания за българските земеделски стопани в предстоящия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027. При определени условия може да няма намаление и на Програмата за развитие на селските райони, въпреки намалението на бюджета за ОСП. Това каза по време на IX Национален агро семинар на НАЗ Марио Милушев, директор на дирекция „Развитие на селските райони и пред-присъединителна помощ“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК. С Брекзит ЕС губи 12 млрд. евро годишно. Заедно с това са и новите предизвикателства, на които трябва да отговори ЕС - миграция, сигурност и отбрана и т.н. Това е и причината, поради която за първи път друга политика изпреварва ОСП по отношение на бюджета. От 1988 г. до момента ОСП винаги е била политиката с най-голям бюджет в ОСП. Ако в настоящият програмен период ОСП представлява 37,6% от общия бюджет, в бъдещия период от 2021 до 2027 г., тя ще бъде 28,5%, обясни Милушев.

Общо 365 млрд. евро e бюджетът за ОСП за 27-те страни-членки на ЕС- по Първи стълб средствата са над 286 млрд. евро и по Втори стълб - 79 млрд. евро. Това представлява около 5% намаление. В тези 5% се предвиждат 3,9% за Първи стълб (Директни плащания и пазарни мерки). 15% по-малко ще е съфинансирането от страна на ЕС по Програмата за селските райони (ПРСР). Предвиждат се и 10 милиарда евро по „Хоризонт Европа“ за иновации, които са отделно от бюджета на ОСП.

В новия програмен период на ОСП 2021-2027г. България се очаква да получи 5,5 млрд. евро за преки плащания, близо 200 млн. евро за пазарни мерки и близо 2 млрд. евро за развитие на селските райони. Общо - 7,7 млрд. евро. “Това намаление на европейските средства се надяваме да не се отрази на земеделските производители, тъй като програмите биха могли да се запазят с увеличаване на съфинансирането от страна на държавите - членки”, уточни Милушев.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Свят