Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб07122019

Брой 234, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Фонд „Земеделие”:Нивите със запалени стърнища остават без подпомагане

Всяка една площ, която ние сме установили, измерили и документирали, че е запалена, в момента е изключена от подпомагане. Тоест за нея субсидия няма да бъде получена, каза Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), за Агри.БГ. Още в началото на месец октомври от ДФЗ предупредиха, че десетки земеделски стопани ги очакват глоби и може да останат без част от субсидиите си заради запалени стърнища.

„Пътят за налагане на санкции е малко по-дълъг, защото трябва да получим съответно знание от страна на компетентните органи за това, кой е виновен за причината за пожара“, обясни Васил Грудев.

По думите му във всеки един констатиран случай на запалени стърнища, има две страни. „От една страна е извършителят. Но имаме и косвени щети върху парцели на бенефициенти, които не са участвали в палежа. Много е важно пожарната да установи от къде е тръгнал пожарът и с тяхно съдействие да намерим причинителят на пожара“, уточнява изпълнителният директор на Разплащателната агенция. „Едва когато разполагаме с нужните документи, ние налагаме и санкцията, която може да стигне до 100% “, отбелязва Васил Грудев.

За по-малко от месец, в периода между 21 септември и 9 октомври, към дежурните екипи на Министерството на земеделието и ДФЗ са подадени общо 103 сигнала за горящи земеделски площи. Щетите са основно върху стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. Пожарите са горели на територията на областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата засегната площ е над 15 500 дка. Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе.

От ДФЗ припомнят, че изгарянето на стърнища е нарушение на изискването за поддържане на земята в добро състояние. То е част от изискванията за кръстосано съответствие, което пък е задължително условие, за да могат стопаните да получат пълния размер на директните си плащания.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Свят