Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря29012020

Брой 272, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77722 BGN ↑ 1 GBP = 2.31177 BGN ↓ 1 CHF = 1.82737 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) CAPA: Над 15 млн. дка са засетите есенници

CAPA: Над 15 млн. дка са засетите есенници

CAPA: Над 15 млн. дка са засетите есенници

Заедно с пролетниците общо ниви със зърно ще достигнат 27,1 млн. дка

Засетите площи с пшеница тази есен ще бъдат като миналогодишните и ще надхвърлят 12,220 милиона декара. Прогнозите са на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA към Института за пазарна икономика, който всеки месец отчита производството и цените на основните земеделски култури. Данните за ечемика също се доближават до тези от 2018 г., като по прогнози засетите площи тази есен са 1,2 млн. дка.

Въпреки слуховете, че ще има сериозен отлив от производството на рапица заради сухата зима на миналата година тази есен фермерите са заложили много малко под засятото през 2018 г. Ако тогава засетите площи с маслодайната култура бяха 1 848 790 дка, то прогнозите за тази есен са за 1 750 000 дка, посочват икономистите, като спадът е само от 3 на сто.

От CAPA дават и по-дългосрочна прогноза за зърнените и маслодайни култури, които ще бъдат засети през пролетта на 2020 г. Общата площ с 5-те основни зърнено-маслодайни култури за следващата реколта по предвиждания на центъра ще възлезе на 27,1 млн.дка. Ще припомним, че през тази година лощите със зърно в страната бяха в размер на 27,2 млн.дка.

Само преди дни министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че окончателните данни за реколтата от пшеница тази година са за 6 милиона тона, като на този етап износът върви с по-ускорени темпове от миналата година.

По отношение на цените според икономистите от САРА единствено при рапицата се очаква да има по-значителен ръст. От нива на 675 лв./т през ноември в следващите 2-3 месеца се прогнозира цената да стигне 685 лв/т. Средногодишната цена по оценки на САРА за 2019/20 година е за 680 лв/т.

Цената на слънчогледа също леко върви нагоре, като според икономистите това се дължи на силното нарастване на цената на палмово олио на световния пазар. Независимо дали тази тенденция ще се запази, цената на слънчогледа ще остане в следващите 3-4 месеца над нивата от миналата година с около 5%.

Икономика

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

Теменужка Петкова обеща в САЩ: Тази година половината от потребявания природен газ ще е неруски

До края на годината половината от потреблението на природен газ в България ще е с произход, различен от Русия. Това съобщи министърът на ене...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Еди Хърн иска две седмици отсрочка за мястото на двубоя за титлата

Антъни Джошуа и екипът му имат само няколко дни до официалното овакантяване на световната титла във версия IBF. Еди Хърн е под пара с органи...

Прочети още:

Loading...

Свят