Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон27012020

Брой 270, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Загубихме над 5 млн. евро за опазване на биоразообразието

Загубихме над 5 млн. евро за опазване на биоразообразието

Загубихме над 5 млн. евро за опазване на биоразообразието

ЕК обмисля спиране на междинните плащания по програма “Околна среда, еколози искат оставката на министър Нено Димов

Над 5 милиона евро са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България. Средствата бяха прехвърлени от ос “Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Това съобщиха от природозащитната коалиция “За да остане природа в България“, които следят изпълнението на оперативните програми в областта на земеделието и околната среда.

Природозащитниците припомнят как в писмо на Европейската комисия ЕК от септември 2019 се съобщава, че ЕК обмисля “спиране на междинните плащания“ по програмата. тъй като съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013 постигането на под 65% от етапните цели на програмата се окачествява като “сериозен неуспех“.

Примерите за неефективност на програмата са използване на голяма част от средствата за малка част от мрежата Натура 2000; прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо покупка на летателна техника; ремонт на пътища, маскирани като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др.

Само за пример, най-голяма като бюджет процедура за преки консервационни дейности, на стойност 41 072 430 лв. е съсредоточена в едва 10% от мрежата Натура 2000. В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на програмата.

За съжаление, състоянието на използване на средствата за биоразнообразие от Оперативната програма отразява цялостното отношение на ръководството на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България до момента, посочват от природозащитната организация. Затова и от Коалиция “За да остане природа в България“ настояват за оставката на Нено Димов - и това искане е още от 2018 година. Според еколозите България има нужда от достойно управление на биоразнообразието си, а средствата за неговото опазване да се използват по смислен начин, тъй като Оперативна програма “Околна среда“ представлява основният финансов инструмент за изпълнение на политиките за опазване на биоразнообразието и Натура 2000.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мишел Платини се завърна във футбола

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се завърна в управлението на футбола. 64-годишният французин стана съветник на президента на Междуна...

Прочети още:

Loading...

Свят