Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет21022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Шанс за втори път да спечелим конкурса “Европейско дърво на годината“

Шанс за втори път да спечелим конкурса “Европейско дърво на годината“

За втори път България може да спечели конкурса “Европейско дърво на годината“, съобщи за БТА Люба Колчева от фондация “ЕкоОбщност“ - българската партньорска организация в международния конкурс. Първият път, когато страната ни е спечелила конкурса е бил през 2014 година със стария бряст в Сливен. През тази година дъб-пазител на великотърновското Ново село ще представя България в конкурса “Европейско дърво на годината“, а гласуването ще бъде открито от първи февруари. В състезанието участват дървета от 16 държави, за които ще се гласува до края на месеца на сайта https://www.treeoftheyear.org/vote.

Кметът на Ново село Христо Христов уточни, че дъбът, който е на около 500 години е победител в миналогодишното издание на националния конкурс “Дърво с корен“, организиран от фондация “ЕкоОбщност“. Той припомни, че целта на европейския конкурс не е да представи красиви и стари дървета, а да покаже дървета с интересна история, които са се превърнали в събирателен образ на местната общност.

Димитър Пенчев, секретар на читалище “Наука-1870“, уточни, че историята на селото, което е и родно място на отец Матей Преображенски - Миткалото, е много любопитна. Първоначално то се е намирало на два километра западно в местността “Юрта“. Според документи, пазени в Националната библиотека, през 1548 година селото в тази местност е носело името Новосел. От там е минавал пътя от Свищов за Цариград и населеното място е било обект на много набези.

В документ, пазен в търновските регистри е посочено, че в селото 178 души не са били мюсюлмани, а поминъкът им е бил свързан с отглеждането на коне. Заради набезите, хората се преместват на мястото, където днес е разположено селото, което по онова време било непристъпна гора. Според Пенчев дъбът останал днес в центъра на селото до стар кладенец е от дъбовата гора, където новоселци са се настанили.

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят