Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет03042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 5-те % ДДС за плодовете и зеленчуците в Латвия смъкна цените им с 12 %

5-те % ДДС за плодовете и зеленчуците в Латвия смъкна цените им с 12 %

5-те % ДДС за плодовете и зеленчуците в Латвия смъкна цените им с 12 %

Понижаването на ставката за ДДС за отглежданите в Латвия плодове и зеленчуци до 5% се оказва ефективно, обяви началникът на отдел в министерството на селското стопанство на страната Янис Еглитис на заседание на комисията по бюджет и финанси в Сейма (латвийския парламент – бел. ред.), цитиран от местното електронно издание Diena. По данни на агроведомството през периода 2018-2019 г. броят на данъкоплатците в отрасъла е нараснал с 6%, а средната заплата на заетите в него – с14% до 574 евро месечно. „Що се отнася до събирането на ДДС, държавата е загубила само 3,6 млн. евро вместо планираните 6 млн. Броят на данъчните измами в търговията с плодове и зеленчуци е намалял с 20%”, подчерта Еглитис. През периода на действие на по-ниската ставка на данъка цените на плодовете и зеленчуците в Латвия са се понижили с 11,7%.

До 1 август министерството ще представи пълния икономически отчет пред правителството за ефекта от понижаването на ставката.

Тълкуването на резултатите обаче явно е въпрос на гледна точка, тъй като министърът на финансите на Латвия Янис Рейрс отчете неблагоприятния ефект за бюджета за 2018 г. заради непостъпилите в него 4 млн. евро вследствие на понижаването на ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Австрия, Чехия, Словения и Словакия обявиха маските за задължителни

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионе...

Прочети още:

Loading...