Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 291, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80794 BGN ↓ 1 GBP = 2.33301 BGN ↓ 1 CHF = 1.84512 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Откриха още 40 поразени от заразата диви прасета в 10 области

Откриха още 40 поразени от заразата диви прасета в 10 области

Откриха още 40 поразени от заразата диви прасета в 10 области

40 нови случая на африканска чума по свинете (АЧС) са открити при диви прасета, става ясно от страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заразените животни са регистрирани в 10 области на страната – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Разград, Сливен, Търговище и Шумен. 30 от 40-те заболели прасета са в Северна България, като най-много – 13, са случаите в държавно ловно стопанство Воден-Ири Хисар, област Разград. От началото на годината над 300 диви животни на територията на страната бяха констатирани с АЧС, а в девет ферми, свинекомплекси и домашни стопанства бяха открити огнища на заразата.

Миналата седмица Министерството на земеделието публикува амбициозен план за справяне с чумата, който предвижда засилени гранични проверки за пренос на месо и животни, проследяване на диви прасета с дронове и GPS нашийници, мащабно обезпаразитяване, затегнат контрол и изисквания към свинефермите и домашните стопанства. Заболяването се разпространи широко на територията на страната през 2019 г., като нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство – в сектора бяха засегнати над 151 676 животни. Въпреки предприетите мерки епизоотичната обстановка в началото на 2020 г. отново рязко се влоши, с нови огнища при домашни прасета.

България

Икономика

По следите на парите

По следите на парите

Авторитетното и добре осведомено списание „Економист“ оповести интересна версия за скоропостижната – след едва 15 месеца на поста - оставка ...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Трети играч на Локомотив (Пд) бе повикан в националния отбор

Бирсент Карагарен се включи в състава за контролата с Беларус

Фланговият футболист на Локомотив (Пловдив) Бирсент Карагарен се включи в подго...

Прочети още:

Loading...

Свят