Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб28032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С близо 51 процента е нараснал броят на пчелните семейства в област Разград от 2014 година насам. Значително увеличение - с 12 процента има и при отглежданите биволи, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща със земеделски производители от региона. Тя изтъкна, че селското стопанство в Разградска област е сред основните отрасли и формира 14 процента от брутната добавена стойност от всички сектори на икономикатаа за областта. По този показател регионът се нарежда на второ място след област Силистра в рамките на Северен Централен район.

Обработваемата земя е 90 процента от използваната земеделска площ в областта, като се увеличава от 2014 година с 3 процента, каза още зам.-министър Кръстева. По думите й традиционно в региона се отглеждат най-много зърнени и маслодайни култури, като площите през 2019 година, засети с тях са съответно 64 и 28 процента. Най-застъпено е отглеждането на пшеница, царевица и слънчоглед.

С близо пет пъти и половина спрямо 2014 година нарастват площите, засети с технически култури. Увеличението на площите със зеленчуци е около три пъти и половина, а на трайните насаждения с 25 процента. Това разбира се е и в резултат на предоставената ежегодно обвързана подкрепа в сектор плодове и зеленчуци, и животновъдство, коментира зам.министърът.

Тя заяви, че по отношение на животновъдния сектор в област Разград най-силно развити са птицевъдството и свиневъдството, като в региона се отглеждат близо 18 процента от всички птици в страната и над 6 процента от свинете.

Зам.министър Кръстева каза още, че земеделските производители в област Разград са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 435,6 млн. лв. от 2014 г. до момента. От тях 384 млн. лева представляват ежегодните директни плащания, схемите за преходна национална помощ, под формата на държавни помощи, а 51 млн. са по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят