Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря08042020

Брой 67, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79681 BGN ↓ 1 GBP = 2.22019 BGN ↓ 1 CHF = 1.84826 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Колко струва да станеш фермер в Русия

Колко струва да станеш фермер в Русия

Говедовъдството, млековъдството, и проидводството на зърнени храни и маслодайни култури са най-рентабилните отрасли за развитие на фермерските стопанства в Русия. Това показват данните на Центъра за отраслова експертиза към Руската селскостопанска банка, известна като Россельхозбанк . Рентабилността на фермерските селски стопанства (ФСС) по методиката на EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization – печалби преди отчислението на лихвите, данъците и амортизацията) е доста висока във всички от посочените по-горе категории. В млековъдството рентабилността е около 35% , в растениевъдството - 31%, а месодайното животновъдство - 29%. При производството на яйца и птиче месо процентите на рентабилността са по-скромни - по 17 на сто.

Според банкови експерти средният оборот на ферма, занимаваща се с производство на мляко, е около 15 милиона рубли (217 хил. евро). Това позволява да се поддържа стадо от 100 млечни крави. Разчетите на Центъра за отраслова експертиза показват, че стартирането на такава ферма са необходими средно от порядъка на 50 милиона рубли ––(около 725 хил. евро) инвестиции.

За производството на зърнени култури и слънчогледово семе средното руско селско фермерско стопанство засява парцел с площ от 400 хектара. В този случай стартирането на фермерското производството струва средно 20 милиона рубли (около 290 хил. евро) при среден годишен оборот от 12 милиона рубли ( 174 хил. евро).

Статистиката на Росстат и финансовите отчети на селските стопанства показват, че понастоящем делът на ФСС в производството на слънчогледови семки в Русия възлиза на 33% на сто. “Всъщност всяка трета бутилка масло съдържа плодовете на труда на многобройни малки фермерски стопанства. Делът на ФСС в производството на зърнените и бобови култури (пшеница, ръж, елда, ориз, грах и др.) вече е 29% . „Делът на селските фермерски стопанства в производството на други продукти от растениевъдството също вече е сравнително значим: зеленчуци - 19%, картофи - 13%, захарно цвекло - 11%” , коментира Дмитрий Жиляков, заместник-директор на центъра за експертиза към Россельхозбанк .

В целия отрасъл на животновъдството и птицевъдството участието на селските фермери е по-скромно - 3%. В същото време обаче , в сектора за отглеждането на овце и кози участието на фермерските стопанства е респектиращо голямо - 23% .

България

Икономика

Култура

Спорт

Стилиян Петров обмисля за президентския пост в БФС

Стилиян Петров обмисля за президентския пост в БФС

Следващите няколко месеца мога да дам финалното си мнение, заяви една от легендите на българския футбол

Една от легендите на българския футбо...

Прочети още:

Loading...

Свят